buitenland

Ter dood veroordeelde Amerikaan na 29 jaar alsnog vrijgesproken

12 maart 2014Leestijd: 2 minuten

De Amerikaan Glenn Ford is na 29 jaar te hebben vastgezeten alsnog vrijgesproken van de moord en beroving waarvoor hij ter dood werd veroordeeld. Uit nieuw bewijsmateriaal blijkt dat de man onschuldig is.

De 64-jarige Ford, een zwarte Amerikaan, werd in 1985 door een jury bestaande uit blanke mannen veroordeeld voor de roofmoord op Isadore Rozeman, een juwelier en horlogemaker.

Onschuldig

Ford werkte af en toe in de tuin van Rozeman, en zou hem in 1983 hebben vermoord. De ambachtsman werd achter zijn toonbank doodgeschoten. Uit nieuw bewijsmateriaal blijkt dat Ford niet in de buurt was van de winkel tijdens de roofmoord.

Ford heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was. Hoewel Ford blij is dat hij nu vrij is, is hij ook boos over wat hem is aangedaan. ‘Ik kan niet teruggaan in de tijd en de dingen doen die ik zou moeten doen toen ik 35, 38 of 40 was,’ zegt Ford tegen CBS News.

De openbaar aanklager wil niet zeggen wat het nieuwe bewijs is, dat Ford vrijpleit. Ford werd in 1985 veroordeeld met weinig bewijs. Er waren geen getuigen van de moord en er werd ook geen moordwapen gevonden.

Doodstraf

Een vrouw wees Ford aan als moordenaar, maar bekende later dat ze had gelogen. De advocaten die Ford kreeg toegewezen voor zijn verdediging hadden nog nooit een moordzaak gedaan. De blanke jury die Ford schuldig bevond, adviseerde de rechter om de doodstraf op te leggen.

Ford kan rekenen op een schadevergoeding voor de tijd dat hij onterecht heeft vastgezeten. Hij heeft recht op 25.000 dollar per jaar, met een maximum van 250.000 dollar. Ook krijgt hij nog 80.000 dollar voor ‘misgelopen kansen’ tijdens zijn leven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.