Strijd om Kobani nog niet beslist: bombardementen worden heviger

08 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

De situatie in de Syrisch-Koerdische stad lijkt licht te zijn verbeterd. Terroristen van Islamitische Staat (IS) zien zich genoodzaakt ten dele terug te trekken nu de Amerikaanse coalitie de bombardementen heeft opgeschroefd.

Er is nog hoop voor de vele duizenden Koerden in de Syrisch-Turkse grensplaats Kobani. Meerdere bronnen melden dat de geallieerden onder leiding van Amerika de bombardementen op de stad hebben geïntensiveerd.

De verwachting was dat de stad in de loop van dinsdag op woensdag zou vallen, maar woensdagochtend bleek dat IS-terroristen zich hadden teruggetrokken uit sommige delen van de stad, meldt de Turkse krant Hurriyet. Het westen van de stad zou nu grotendeels op IS zijn veroverd, meldt de Syrische Observator van Mensenrechten.

‘Nog meer explosies in de verte. IS krijgt flink wat luchtaanvallen over zich heen nu. #goeiegenade,’ zegt RTL-correspondent Roel Geeraedts op Twitter.

Vanaf de heuvel waar Geeraedts staat, ziet hij de Turkse tanks aan de ene kant, en de gevechten in Kobani aan de andere kant van de Turkse grens. Want Turkije kijkt nog altijd toe hoe er hevig om Kobani wordt gevochten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft volgens The New York Times de afgelopen 72 uren meerdere keren met zijn Turkse ambtsgenoot Mevlut Cavusoglu gebeld om de Turken op andere gedachten te brengen. Maar de Turken scharen zich achter de Syrische president Bashar al-Assad en daar weigert Amerika juist zaken mee te doen. Op de grond steunen de Amerikanen de Koerdische Peshmerga, terwijl Turkije juist een sleutelrol ziet weggelegd voor de ‘gematigde’ Syrische rebellen.

Andere prioriteiten

Hoewel de bombardementen nu zijn geïntensiveerd, is het nog maar de vraag of Amerika er alles aan zal doen om Kobani te redden. Een hooggeplaatste bron binnen de Amerikaanse overheid meldt aan CNN dat het behouden van de stad geen strategische meerwaarde heeft voor de Verenigde Staten.

De Amerikaanse coalitie richt zich hoofdzakelijk op het uitschakelen van terroristenleiders van IS, olieraffinaderijen en infrastructuur. En als Amerika al steden probeert te behouden, dan gebeurt dit hoofdzakelijk in Irak. Er is immers een samenwerkingsverband met de Iraakse regering, terwijl Amerika niets moet weten van het regime van Assad. Zo werd de stad Arbil wel met succes uit handen van IS gered, maar lijkt er voor Kobani minder moeite te worden gedaan.

Protest

Dit en de opstelling van Turkije is voor veel Koerden in Europa de reden om hun onvrede op straat te uiten. In Den Haag drongen Koerdische actievoerders binnen in de hal van het Tweede Kamergebouw en in Brussel werd het Europees Parlement bezet.

Ook in Turkije wordt heftig geprotesteerd. Demonstranten raakten in steden als Diyarbakir, Istanbul en Ankara slaags met de politie en leden van lokale islamitische groeperingen. Bij die gevechten zijn zeker twaalf mensen om het leven gekomen.

Nederlandse steun

Op Nederlandse steun hoeven de Koerden in Syrië nog altijd niet te rekenen. Het ontbreken van een mandaat zorgt ervoor dat de Koninklijke Luchtmacht alleen boven Irak bommen mag afwerpen.

Aan dat mandaat wordt overigens hard gewerkt. Meerdere westerse landen, waaronder Amerika en Groot-Brittannië, hebben speciale teams met onderzoekers naar Syrië gestuurd om zo snel mogelijk bewijzen te vinden voor misdaden tegen de menselijkheid die een volkenrechtelijk mandaat zouden kunnen rechtvaardigen.