Hoe Hezbollah met aanval op Israël spierballen wil laten zien

08 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De spanningen in het grensgebied tussen Libanon en Israël zijn nog altijd aanwezig. Kleine incidenten kunnen zomaar uitgroeien tot een nieuw, groot conflict.

De terreurorganisatie liet dinsdag twee bommen ontploffen bij Har Dov op de grens tussen Israël en Libanon. Daarbij raakten twee Israëlische soldaten gewond.

Waarschuwing

Die aanval moet worden opgevat als een waarschuwing aan het adres van de Israëlische regering, meldt Sheikh Naim Qassem tegenover de Libanese tv-zender OTV. Qassem behoort tot de top van Hezbollah, waar Hassan Nasrallah de scepter zwaait.

Hoewel we druk bezig zijn met de Syrische burgeroorlog, is de oude vijand Israël zeker niet uit het zicht is verdwenen, zegt Qassem. ‘Onze ogen blijven geopend en onze troepen zijn klaar om de Israëlische vijand opnieuw te raken.’

Hezbollah vermoedt dat Israël gebruik wil maken van de deelname van de terreurbeweging aan de strijd in Syrië en het zwakker wordende bewind in Damascus, schrijft The Jerusalem Post. Mogelijk wil Hezbollah met de aanval zijn spierballen laten zien aan het Libanese volk, zeggen Israëlische deskundigen op hun beurt: met ons moet, ook in Libanon zelf, nog altijd rekening worden gehouden.

Tegenreactie

Strijders van Hezbollah vechten in Syrië samen met het bewind van Bashar al-Assad, onder meer tegen het soennitische Jabhat al-Nusra, gelieerd aan Al-Qa’ida, en Islamitische Staat. De terreurbeweging heeft 5.000 tot 30.000 militanten naar het door oorlog verscheurde Arabische land gestuurd.

De explosies leidden tot een tegenreactie van het Israëlische leger, dat in totaal 40 kogels afschoot op twee stellingen van Hezbollah. Het antwoord was een vergelding voor de aanval, en is er zeker niet op gericht om het conflict te laten escaleren, meldt de Israëlische krant. Premier Benjamin Netanyahu prees de strijdkrachten dat zij ervoor hadden gezorgd dat een dodelijker aanval werd voorkomen, maar noemde Hezbollah in zijn verklaring niet.

Kleine incidenten

Maar, zo luidt het commentaar, de spanningen in het grensgebied zijn nog altijd aanwezig na de 33 dagen durende zomeroorlog in 2006. Bovendien kunnen relatief kleine incidenten uitgroeien tot een groter conflict.

Dat bleek wel deze zomer. Hamas bleef Israël maar bestoken met zelfgebouwde projectielen – totdat op een gegeven moment de maat vol was voor Israël. Ook in 2006 liep de spanning al snel op, toen Hezbollah raketten afvuurde op Israëlische grenssteden in het noorden.