IS stuurt opnieuw video van ontvoerde Brit de wereld in

30 september 2014Leestijd: 1 minuut

John Cantlie, de Britse journalist die is gegijzeld door Islamitische Staat (IS), heeft opnieuw van zich laten horen in een door IS verspreide videoboodschap.

In deze derde propagandavideo, die in de nacht van maandag op dinsdag werd gepubliceerd, zegt Cantlie onder meer dat de ‘derde golfoorlog’ het Westen niet veiliger maakt.

Advies

Als twee eerdere arrogante oorlogen niets veranderden aan de realiteit, waarom zou een derde dat dan wel doen?’ Cantlie leverde ook kritiek op luchtaanvallen van de Amerikanen op IS en gaf ‘advies’.

Hij zei dat die aanvallen nuttig zijn om ‘specifieke doelen’ te treffen, maar dat je er weinig aan hebt om controle op de grond te krijgen. ‘Daarvoor heb je effectieve en gedisciplineerde troepen nodig,’ zegt Cantlie.

Oranje T-shirt

De journalist, die sinds 2012 in handen zou zijn van de terroristen, zat opnieuw aan een tafel in een oranje T-shirt. Hij wilde wederom ‘de waarheid’ vertellen over IS. De terreurbeweging vermoordt volgens hem geen Jezidi’s, christenen en kinderen.

Sjiieten moeten het overigens wel ontgelden. Deze zijn namelijk ‘erger dan de Amerikanen’. De sjiieten zouden bovendien de doden aanbidden.

De laatste opname is in elk geval gemaakt na 11 september dit jaar, omdat de Brit refereert aan de herdenkingstoespraak die de Amerikaanse president Barack Obama gaf, schrijft The Daily Mail. Cantlie zei dat er binnenkort een nieuwe videoboodschap van hem komt.