Britse gijzelaar leest nieuwe boodschap IS voor

23 september 2014Leestijd: 1 minuut

De door Islamitische Staat (IS) gegijzelde Britse journalist Johnt Cantlie heeft een nieuwe videoboodschap ingesproken. In de video leest de Brit IS-propaganda voor waarin het handelen van de Amerikaanse en Britse overheid wordt veroordeeld.

Op YouTube is dinsdag de tweede video van de gegijzelde journalist Cantlie geplaatst.

Propaganda

Net als in de eerste video leest de Brit, gezeten aan een tafel in een oranje shirt, een boodschap voor. Opnieuw belooft hij de ‘waarheid’ te vertellen over IS en over de oorlog die de Amerikanen en Britten voeren in het Midden-Oosten.

Die ‘waarheid’ blijkt in werkelijkheid het herkauwen van bekende propaganda van jihadisten over Amerikaanse bemoeienis in het Midden-Oosten. ‘Opnieuw sleurt Amerika het westen in een oorlog zonder dat er lessen zijn geleerd over het recente verleden,’ leest de Brit voor. Cantlie zegt dat westerse overheden de kracht van IS onderschatten en dat ze een nieuwe fout aan het creëren zijn die te vergelijken is met Vietnam.

Luchtaanvallen

De video verschijnt op de dag dat de Amerikanen, in samenwerking met Arabische partners, begonnen zijn met luchtaanvallen op bolwerken van IS in Syrië.

Ook de Al-Qa’ida-vertakking Khorasan krijgt er volgens bronnen van langs. Bij de aanvallen zouden meerdere moslimmilitanten zijn gedood. Bronnen melden dat onder hen ook Nederlandse jihadisten zouden zijn.