buitenland

IS-opmars in Noord-Syrië: dit gebeurt er aan de Turkse grens

19 september 2014Leestijd: 2 minuten

Terwijl Islamitische Staat (IS) in Irak wordt bestookt door Franse gevechtsvliegtuigen, zijn de terroristen in het noorden van Syrië bezig aan een opmars in Koerdisch gebied. De omsingeling van de stad Kobane zorgt voor een nieuwe vluchtelingenstroom.

Langs de grens met Turkije verzamelden zich de afgelopen dagen duizenden Koerden, is te zien op tv-beelden en foto’s die worden gedeeld op sociale media. Zij hoopten dat zij de grens met Turkije konden oversteken.

Traangas

De wanhopige Koerden, die zich bedreigd voelen door IS, werden eerder nog tegengehouden door Turkse agenten en militairen, die de mensen met behulp van traangas uit elkaar dreven. De Turkse regering, onder leiding van de nieuwe premier Ahmet Davutoğlu, heeft nu besloten om de grens te openen. 4.000 burgers zijn tot dusver toegelaten.

Dit aantal zal de komende tijd toenemen volgens de premier. De maatregel geldt voor alle Syrische bevolkingsgroepen. Ankara is bang dat het te maken krijgt met honderdduizenden extra vluchtelingen, die zich nu nog bevinden in de bergen aan de Syrische kant van de ruim 800 kilometer lange grens tussen Syrië en Turkije. Op Turks grondgebied zijn naar schatting al zeker 1,3 miljoen vluchtelingen.

Bolwerk

De afgelopen dagen hebben IS-terroristen twintig tot dertig dorpen in Noord-Syrië ingenomen. Zij belegeren de vooral door Koerden bewoonde stad Kobane, die beter bekendstaat onder de Arabische naam Ayn al-Arab.

Het gebied in Noord-Syrië staat nog altijd grotendeels onder controle van Koerdische strijders en wordt geregeerd door een Koerdische partij. Maar IS is de laatste maanden steeds sterker geworden en bedreigt de Koerden. Niet ver van waar IS nu aan een opmars bezig is, ligt het terroristische bolwerk Raqqa.

Luchtaanvallen

Franse gevechtsvliegtuigen hebben in het noorden van Irak een wapendepot van IS ‘totaal vernietigd‘, meldt de Franse president François Hollande. Daarbij zijn volgens de Iraakse legertop veel terroristen om het leven gekomen.

De komende dagen volgen meer van dit soort luchtaanvallen, zegt Hollande, om zo de terreurbeweging te verzwakken en de Iraakse militairen te ondersteunen. Franse grondtroepen sluit hij uit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.