buitenland

2016 hard op weg naar warmterecord

22 juli 2016Leestijd: 1 minuut

GENVE (ANP) – Wereldwijd rijgen de warme maanden zich aaneen. Juni was de veertiende opeenvolgende maand waarin het record van de gemiddelde temperatuur op aarde werd geslagen. Door die constante stijging is 2016 hard op weg het warmste jaar uit de geschiedenis van het geregistreerde klimaat te worden.

De World Meteorological Organisation (WMO) van de Verenigde Naties constateert in een overzicht dat ook de hoeveelheid kooldioxide op aarde alom recordhoogten bereikt. De opwarming van de planeet gaat onverminderd verder. In het eerste halfjaar van 2016 was het gemiddeld 1,3 graad warmer dan in de late negentiende eeuw, toen het tijdperk van de industrialisatie aanbrak.

Met name in het Noordpoolgebied zijn de effecten van de toenemende warmte te merken. Het ijs rond Groenland en in de Noordelijke IJszee is dit voorjaar vroeger dan ooit gaan smelten. Meteorologen in Alaska, Canada en Noord-Rusland hebben in 2016 ongewoon hoge temperaturen gemeten.

De WMO noemt de opwarming alarmerend. De organisatie had tot voor kort niet gedacht dat het zo snel zou gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.