buitenland

Californië kleurt campagnestart Clinton

06 juni 2016Leestijd: 1 minuut

WASHINGTON (ANP) – Hillary Clinton heeft een overwinning in de voorverkiezing in Californië van dinsdag hoogstwaarschijnlijk niet nodig om de kandidatuur van haar partij voor de presidentsverkiezingen in de wacht te slepen. Toch voert ze fel campagne in de laatste grote staat die zich uitspreekt over de Democratische nominatie, want een nederlaag voedt de twijfels over haar kandidatuur. Ze heeft haar rivaal Bernie Sanders nog altijd niet afgeschud en die doet in de laatste peilingen in Californië zelfs nauwelijks meer voor haar onder.

Clinton heeft de steun van nog enkele tientallen gedelegeerden nodig om de magische grens van 2383 te passeren en Sanders definitief uit te schakelen. Dan heeft ze de stem van meer dan de helft van de gedelegeerden en is ze dus verzekerd van de nominatie. New Jersey, een middelgrote staat die een paar uur eerder stemt dan Californië, helpt haar vermoedelijk al over de drempel. Zo niet, dan heeft Clinton genoeg aan een paar procent van de stemmen in Californië om alsnog de kandidatuur binnen te halen.

Maar het gaat de voormalige first lady allang niet meer om de beslissing in de voorverkiezingen. Ze wil geen gedelegeerden sprokkelen, maar zelfvertrouwen en overwinningsglans opdoen. Met een serie overtuigende overwinningen hoopt ze aan te tonen dat ze in alle geledingen van de partij steun geniet, om vervolgens de strijd aan te binden met de Republikein Donald Trump. Dat die campagne dinsdag van start gaat staat vast, maar Californië bepaalt of het een valse start wordt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.