buitenland

Corruptiezaken Zuma onterecht gesponeerd

29 april 2016Leestijd: 1 minuut

PRETORIA (ANP/RTR) – Het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag bepaald dat 783 aanklachten wegens corruptie tegen president Jacob Zuma zeven jaar geleden ten onrechte zijn geseponeerd. Volgens het hof zouden ze alsnog onderzocht moeten worden.

Door het sepot in april 2009 kon Zuma later die maand meedoen aan de presidentsverkiezingen. Dit jaar worden in Zuid-Afrika gemeenteraadsverkiezingen gehouden. De ANC-partij van Zuma heeft te maken met een felle campagne van tegenstanders die munt willen slaan uit de corruptie-aantijgingen.

De uitspraak van het hof vergroot de druk op Zuma om op te stappen. Zelfs binnen het ANC wordt om zijn aftreden geroepen, na een vernietigend oordeel vorige maand van het Constitutionele Hof omdat Zuma weigerde een uit publieke middelen betaalde verbouwing van zijn huis terug te betalen.

Steekpenningen

Rechter Aubrey Ledwaba zei namens een panel van drie rechters dat het toenmalig hoofd van het OM de aanklachten op ,,irrationele” gronden had laten vallen. Het was ook vreemd dat andere aanklagers niet in het besluit werden gekend voordat het op een persconferentie bekend werd gemaakt.

De aanklachten hadden betrekking op steekpenningen die zouden zijn betaald rond een belangrijke wapendeal van de regering aan het eind van de jaren negentig. Zuma, toentertijd vicepresident, werd aan de deal gekoppeld via zijn toenmalige financieel adviseur, die veroordeeld werd tot gevangenisstraf.

De uitspraak betekent niet dat de aanklachten automatisch worden hersteld. Die beslissing is aan het Openbaar Ministerie. Het hoofd van het OM liet weten dat de uitspraak wordt bestudeerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.