buitenland

Turkije belooft maximale inzet

07 maart 2016

BRUSSEL (ANP/RTR) – Turkije zegt er alles aan te doen om samen met de Europese Unie de migrantenstroom naar Griekenland te verminderen. De regeringsleiders van de EU bespreken dit onderwerp maandagmiddag tijdens een top in Brussel.

De uitvoering van het actieplan waarin de EU en Turkije vorig jaar afspraken de stroom fors te reduceren, wil nog niet vlotten. ,,Het worden moeilijke onderhandelingen’’, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ,,Ik hoop dat stappen vooruit kunnen worden gezet.’’ Premier Markt Rutte toonde zich ,,gematigd optimistisch”.

Merkel, Rutte en de Turkse premier Ahmet Davutoglu voerden zondagavond en – nacht al lang vooroverleg, waarbij onder meer de Turkse toezegging om economische migranten terug te nemen uit Griekenland ter sprake kwam. Een aantal Europese landen is bereid rechtstreeks Syrische vluchtelingen op te nemen uit Turkije als de migrantenstroom fors is gedaald.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.