buitenland

Marinemissie NAVO tegen mensensmokkel

11 februari 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De NAVO gaat marineschepen inzetten in de strijd tegen mensensmokkel tussen Turkije en Griekenland. De ministers van Defensie stemmen daar donderdag mee in, laat een ingewijde weten.

Een Grieks-Turks voorstel hiertoe werd volgens de bron woensdagavond tijdens een diner op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel enthousiast begroet door de ministers. Duitsland is nauw betrokken bij het plan. Nederland is bereid een bijdrage te leveren, zei premier Mark Rutte woensdag al.

In de Middellandse Zee varen al drie fregatten en een tanker onder NAVO-bevel voor een antiterrorismeoperatie. Die gaan nu ook taken verrichten rond de migratiestroom in de Egeïsche Zee.

Meer vaartuigen en mankracht zijn echter noodzakelijk. Een goede afstemming tussen de NAVO en het Europese grensagentschap Frontex is ,,cruciaal” voor Nederland, aldus de bron.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.