Premium Lock De zwartste dag van Israël van uur tot uur

09 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
Vanuit de Gazastrook wordt een nieuw salvo raketten afgevuurd op Israëlische burgerdoelen, Israël werd overrompeld. Foto: Mohammed Abed/AFP/ANP

Israël is in oorlog. Wat er gebeurde op 7 oktober 2023, de dag die nog jaren zal nadreunen in het Midden-Oosten. ‘Om ons heen was geweervuur, harde schoten, alles.’

6.25 uur

Het begint met vuur en rook. Hamas-strijders steken op diverse plaatsen in de Gazastrook branden aan om Israëlische grenswachten af te leiden. Dan wordt operatie ‘Al-Aqsa Vloed’ ingezet. Terroristen bombarderen met drones observatieposten van het leger, vuren duizenden raketten af op grote delen van Israël en overrompelen vervolgens de belangrijkste grensovergang. De weg naar dood en verderf ligt open.

6.30 uur

Israël, dat de dag ervoor nog de Jom Kippoer-oorlog herdacht, wordt opnieuw op een Joodse feestdag verrast door een grote aanval. ‘We hoorden heel veel rare geluiden,’ zegt Mirjam Reijnen (42), die met haar gezin in Nahal Oz woont, op een steenworp van de grens met Gaza. ‘Stom, maar na een aantal jaar hier herken je het verschil in het geluid van mortieren, raketten en ons verdedigingssysteem. Deze geluiden waren anders.’ De Nederlandse, lid van de vrijwillige brandweer, rent direct met haar man en drie kinderen de schuilkamer in. ‘We kregen berichten van omwonenden dat terroristen hun huizen waren binnengedrongen en de deuren van de schuilkamers probeerden te openen. Er was geweervuur om ons heen, harde schoten, alles.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw