Premium Lock 50 jaar na de Oktoberoorlog: Egypte werd ondanks nederlaag morele winnaar

04 oktober 2023Leestijd: 9 minuten
Schilderij in het ‘Panorama’ toont oprukkende Egyptenaren in de Sinaï. Foto: Leo Kwarten

Exact vijftig jaar na de Oktoberoorlog met Israël blikken de neef van de Egyptische leider Anwar Sadat en diens toenmalige stafchef terug. Hun land verloor de slag in de Sinaï, maar het voelde als een morele overwinning.

Op 6 oktober 1973, om half drie ’s middags, wist Samir Farag dat het zou lukken. De 25-jarige majoor, kersvers van de academie, was kort daarvoor aangesteld als stafofficier in de opera­tions room van het hoofdkwartier van het Egyptische leger in Caïro. Zijn functie was het bijhouden van de militaire posities op de stafkaart. De berichten van het front stroomden binnen: een half uur daarvoor lanceerde het Egyptische leger een verrassingsaanval op de oostelijke oever van het Suez-kanaal. Daar hadden de Israëlische militairen zich veilig gewaand in de bunkers van de onneembaar geachte Bar Lev-linie.

‘Niemand geloofde dat Egypte in staat was het Suez-kanaal over te steken,’ zegt de nu 75-jarige Farag. Hij is inmiddels generaal en werkt nog steeds voor het ministerie van Defensie, als adviseur. Hij toont foto’s van de ruimte waar hij werkte in de negentien dagen die de Oktoberoorlog duurde. Een oorlog die de politieke situatie in het Midden-Oosten ingrijpend veranderde en waarvan de gevolgen vijftig jaar later nog steeds worden gevoeld. De architect ervan staat midden op de foto, in uniform, gebogen over de stafkaart en omringd door zijn generaals: president Anwar Sadat.

Samir Farag, toen stafofficier, nu generaal

Farag herinnert zich hoe Sadat die dag om 12 uur ’s middags arriveerde in het militaire hoofdkwartier: ‘In zijn kielzog droeg een soldaat een blad met broodjes. Sadat zei: “Het is ramadan, maar ik heb permissie van de hoogste religieuze autoriteit om het vasten te verbreken. Want we zijn verwikkeld in een heilige oorlog.” Iedereen nam beleefd een broodje, maar niemand at.’ Kort daarop vielen 220 Egyptische gevechtsvliegtuigen de Israëlische posities aan, met dinghy’s en pontonbruggen werden in korte tijd 30.000 soldaten naar de overkant gebracht. Zes uur later was de Bar Lev-linie grotendeels in Egyptische handen.

Van oorlog naar vrede

6-25 oktober 1973 Oktoberoorlog (of Jom Kippoeroorlog). Arabische coalitie onder leiding van Egypte en Syrië valt Israël aan

9 november 1977 Sadat kondigt aan naar Jeruzalem te gaan

20 november 1977 Sadat houdt toespraak in Israëlische Knesset

17 november 1977 Sadat vliegt naar Damascus voor overleg met Assad

6 oktober 1981 Moslimextremisten vermoorden Sadat

Historische handdruk in 1978: Sadat (links) en Begin. Carter kijkt toe. Foto: Bettmann/Getty Images

De trots van het Egyptische leger werd hersteld tijdens de Oktoberoorlog

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw