Premium Lock Zo reageren Russen op dood Prigozjin: ‘Ik hoop dat hij weer opduikt’

25 augustus 2023Leestijd: 4 minuten
In Moskou wordt Prigozjin herdacht. Foto: Pelagiya Tihonova / Anadolu Agency

Jevgeni Prigozjin, de beruchte oprichter en leider van het Russische privéleger Wagner, kwam afgelopen woensdag (waarschijnlijk) om het leven toen zijn privévliegtuig neerstortte in de Russische regio Tver. Hoe reageren Russen op het nieuws?

Semjon (55) belt. ‘Gefeliciteerd, die klootzak is dood,’ zo valt hij met de deur in huis. De filmregisseur is volstrekt apolitiek, maar wel tegen ‘de speciale militaire operatie’, zoals Moskou het grootschalige bloedvergieten in Oekraïne nog altijd pleegt te noemen. ‘Daarom zal ik geen traan laten om Prigozjin.’

‘Poetin slaat tenminste geen mensen dood met een sloophamer’

Ook Vadim (60) is fel tegenstander van de Russische inval in Oekraïne. En dus toont hij geen enkele compassie met de verscheiden Wagner-baas. ‘Kijk, ik heb een hekel aan Poetin, maar die slaat tenminste geen mensen dood met een sloophamer,’ zegt de ingenieur, refererend aan de gruwelijke gewoonte van de Wagner-milities om deserteurs en overlopers met een voorhamer de hersens in te slaan. 

‘Prigozjin zal voortleven als Lenin,’ stelt Ivan (33). Hij is cynisch over de ‘speciale operatie’ in Oekraïne, die hij een ‘slecht idee’ vindt. ‘Maar nu we die operatie zijn begonnen, kunnen we hem maar beter winnen ook,’ zo drukt Ivan het gevoel uit dat leeft bij veel Russen. Oekraïners kunnen hem ‘geen zak schelen’.

Theorie dat Prigozjin eigen dood in scène zette, zingt rond in Rusland

Zoals veel Russen zit Ivan vol samenzweringstheorieën. President Vladimir Poetin is een agent van het Britse koningshuis, is een van zijn geliefde verzinsels. Daarom is ook hij gevoelig voor de in Rusland rondzingende theorie dat Prigozjin zijn dood in scène heeft gezet, wetende dat zijn leven na de Wagner-muiterij van eind juni gevaar liep.

Die hypothese berust op de bevindingen van de Russische dienst van de BBC, afgelopen zomer gevolgd door de The New York Times: zowel Prigozjin als de ook bij de crash omgekomen Wagner-medeoprichter Dmitri Oetkin zou een ‘virtuele’ dubbelganger hebben, die een vals paspoort draagt. 

Dubbelgangers Prigozjin en Oetkin zouden aan boord privéjet hebben gezeten

De dubbelgangers zouden aan boord van Prigozjins privéjet, een Embraer Legacy 600, hebben gezeten, in plaats van de Wagner-voormannen zelf. De complottheorie wordt gevoed door het feit dat een ander vliegtuig van Prigozjin boven Moskou rondcirkelde toen de Embraer neerstortte.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw