Premium Lock Hoe immigranten Franse platteland verdelen

22 februari 2023Leestijd: 10 minuten
Meer dan de helft van de bevolking van Callac is 60-plusser, de werkloosheid bedraagt 18 procent. Foto: Bart Koetsier

Plots werd het dorp Callac in Bretagne nieuws, toen een steenrijke Parijse zakenfamilie er statushouders wilde vestigen. Een mooie oplossing voor de vergrijzing en leegloop zoals overal op het Franse platteland, dacht ook de overheid. Maar een bittere strijd volgde.

Guy Joncour, veearts in ruste, kan er niet over uit. ‘Ze is echt gek die vrouw. Ik kwam haar tegen bij de bakker vanochtend. Weet je wat ze tegen mij zei? Als ik een vent was, had ik je voor je bek geslagen.’

Joncour (70) heeft het over de ‘dochter van de dokter’, oud-onderwijzeres Danielle Le Men. De oorzaak van hun aanvaring is het project Horizon. Horizon beoogt de huisvesting van statushouders in de gemeente Callac – 2.200 inwoners – die gaan helpen bij een grote ‘economische, sociale en culturele’ opknapbeurt van het plaatsje.

Het plan is bedacht door Merci, een fonds dat wordt geleid door de zakenvrouw Marie-France Cohen en haar drie zoons. De familie werd rijk met de verkoop van een winkelketen voor peperdure kinderkleren en de Parijse concept-store Merci. ‘Wij weten zeker dat vluchtelingen een kans zijn voor Frankrijk,’ zo schrijven zij in een brochure.

Het bewijs van die overtuiging belooft het fonds te leveren in Callac, dat wordt geprezen als een ‘gastvrije gemeente’. Iedereen wordt er beter van, juicht de tekst: de immigranten krijgen een microkrediet als zij bedrijfjes beginnen of winkels overnemen. Zo integreren de nieuwkomers, terwijl het centrum van Callac uit een neerwaartse spiraal wordt gehaald.

Guy Joncour (70) staat open voor de komst van statushouders. Foto: Bart Koetsier

Het klinkt Joncour als muziek in de oren. ‘Het past bij onze traditie,’ zegt hij in zijn bungalow vlak bij een romantische kerkruïne even buiten het dorp. ‘Callac heeft bijvoorbeeld vluchtelingen uit Spanje tijdens de burgeroorlog opgevangen. Zij zijn hier gebleven.’

Tegenstanders volgen elkaar verbaal in de haren

De tegenstanders slaan de meest abjecte, extreem-rechtse taal uit, bromt hij terwijl hij een cupje duwt in het koffiezetapparaat in de keuken. Zo hebben ze het steeds over ‘de familie Cohen’. Dat is antisemitisch, zegt hij. ‘Het is diep triest hoezeer dit gedachtengoed hier – dit is nota bene van oudsher een communistisch gebied – is doorgedrongen.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.