#Oorlog Oekraïne Premium Corner

Zelfs Polen wordt langzaam Oekraïne-moe

09 januari 2023Leestijd: 4 minuten

Geen enkel ander land nam zo veel Oekraïense ontheemden op. Maar er is verandering op komst. ‘Helpen wordt lastiger.’

Als regelneef was Michał Kucharski (39) enkele maanden lang een prominente figuur in de Ptak Warsaw Expo, een beurzencomplex in­gericht als noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen. Afgelopen voorjaar, op het hoogtepunt van de vluchtelingenstroom, zijn hier naar schatting 30.000 tot 40.000 Oekraïners gehuisvest. Het was aan Kucharski, in het dagelijks leven manager bij een openbaarvervoerbedrijf, om een meer permanente plek voor hen te vinden.

Uit heel Europa kwamen touringcars naar Warschau om vluchtelingen, veelal ouderen en moeders met kinderen, mee te nemen. ‘Het was hectisch,’ vertelt hij.

Mogelijk een tweede vluchtelingolf op komst

Maar sinds het begin van de zomervakantie doet Kucharski veel minder: hij verstuurt wat hulpgoederen of regelt een logeeradres. Dat komt niet doordat de nood sterk is afgenomen. De mensenstroom is weliswaar minder, maar het aantal bedden in de Expo ligt nog steeds rond de 20.000. Dat is ook ongeveer het aantal Oekraïners dat volgens de Poolse grensbewaking dagelijks binnenkomt. De winterkou in combinatie met Russische raketaanvallen kan bovendien leiden tot een tweede vluchtelingengolf, waarschuwde de Poolse president An­drzej Duda tijdens een recent bezoek aan Berlijn.

Door koude is er vrees voor tweede vluchtelingengolf. Foto: Omar Marques/Anadolu Agency via Getty Images

De belangrijkste reden dat Kucharski niet meer zo intensief met hulpverlening bezig is, heeft te maken met strengere regels. De regering heeft aan het begin van de zomer meer controle op zich genomen en de regels aangescherpt.

Burgerinitiatieven zijn daarbij ingeperkt. Zo mogen touringcars alleen vluchtelingen ophalen met een opvangverklaring van hun ambassade. ‘Daardoor moesten bussen opeens twee of drie dagen wachten,’ zegt Kucharski. Hij snapt het allemaal wel: mensenhandel is een groot probleem, en de Poolse overheid kreeg kritiek dat ze te veel overliet aan de burger. ‘Hulp bieden wordt steeds moeilijker.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Polen is de spin het web voor de internationale noodhulp

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.