Premium Lock Verdreven door Vladimir: hier vluchtten Oekraïners naartoe

10 mei 2022Leestijd: 2 minuten
Beeld: Jelrik Atema.

Waar verblijven de Oekraïners die in de Europese Unie en andere Europese landen hun toevlucht zochten?

Van de Oekraïense bevolking van 44,32 miljoen zijn er, sinds de Russische president Vladimir Poetin op 24 februari het bevel gaf om het land binnen te vallen, bijna 6 miljoen over de grens gevlucht. Dat komt neer op zo’n 14 procent van de inwoners – vooral vrouwen en kinderen. Dat is meer dan de Europese Commissie en VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR begin maart verwachtten, net na het begin van de invasie. Zij hielden het op 4 miljoen vluchtelingen. Daarnaast zijn er Oekraïners die wel hun huis, maar niet hun land zijn ontvlucht: de interne ontheemden. Volgens schattingen zijn dat er circa 7 miljoen.

De vraag of naar Rusland vertrokken Oekraïners dat vrijwillig deden

De cijfers op de kaart hieronder zijn allereerst gebaseerd op officiële tellingen van grensoverschrijdingen in de buurlanden van Oekraïne. Dat zijn er zeven: de EU-lidstaten Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië (zij telden ruim 4,8 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne), en de door Moskou gedomineerde landen Rusland, Wit-Rusland en Moldavië (die hebben het over in totaal 1,15 miljoen). Of de ruim 680.000 naar Rusland getrokken Oekraïners dat vrijwillig deden, is overigens de vraag. Er wordt gesproken van ‘deportaties’. Ook het aantal is betwist.

Zo’n 1,6 miljoen oorlogsvluchtelingen verblijven inmiddels in andere Schengenlanden. Het is aannemelijk dat de meesten van hen via een van die EU-buurlanden westwaarts zijn gereisd. Maar weer niet iedere vluchteling heeft zich in het EU-land van aankomst ook als zodanig laten registreren. Sommigen gingen naar familie in een lidstaat waar ze op eigen kosten verblijven. Oekraïense vluchtelingen reizen vaak per auto. In Schengen worden die niet gecontroleerd. De laatste tijd zie je in het Westen veel auto’s met nummerborden met het overbekende vlaggetje: blauw boven, geel beneden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw