Premium Lock Stanley Johnson: ‘Ik zal voor terugkeer naar Europa stemmen’

30 januari 2023Leestijd: 5 minuten
De vader van Boris Johnson heeft sinds twee jaar een Frans paspoort om makkelijker door Europa te reizen. Foto: Andrew Parsons/i-Images/Polaris

Schrijver, politicus en natuurliefhebber Stanley Johnson – de vader van Boris – maakt zich zorgen over Brexit en het milieu, vertelt hij tijdens een ‘Franse’ lunch.

Zijn zoon Boris mag Brexit dan wel hebben voltooid, Stanley Johnson koestert de hoop dat hij lang genoeg leeft om de Britten te zien terugkeren in Europa. ‘Als er een nieuw referendum komt, dan stem ik voor terugkeer,’ zegt de 82-jarige vader van de Britse oud-premier halverwege een lunch met EW. ‘Voor nu is het zaak om zo dicht mogelijk bij de Unie te blijven. En wat mij betreft sluiten we ons weer aan bij het Europese Milieuagentschap. Daarvoor hoef je geen EU-lid te zijn. Zelfs Turkije doet mee.’

Brexit is al jaren een onderwerp van geanimeerd debat binnen de Johnson-clan. Stanley was een van de eerste Britse topambtenaren in Brussel en is een Remainer, net als drie van zijn vier kinderen: Jo, Leo en Rachel. Het zwarte schaap op dit vlak is de zoon aan wie hij zijn blonde haardos en stemgeluid heeft doorgegeven. Mijn eerste ontmoeting met Stanley was daags voor het Brexit- referendum, toen ik hem al zonne­badend op strandstoelen in Hyde Park interviewde, terwijl Boris elders in Londen een toespraak hield tijdens een Leave-bijeenkomst.

Johnson heeft sinds twee jaar ook een Frans paspoort

Ruim zes jaar later treffen we elkaar in Zédel, een Franse brasserie in hartje Londen, om de hoek van Piccadilly Circus. Terwijl we naar onze tafel worden geleid, midden in de eetzaal gelegen, vertelt hij sinds twee jaar in het trotse bezit te zijn van een Frans paspoort. Dat Brexit-bestendige document maakt het reizen door Europa een stuk makkelijker, onder meer naar zijn vakantievilla Irene in het Griekse Notio Pilio, waar hij ereburger is. ‘Mijn oma Margaret was een Française en mijn moeder Irene is in Frankrijk geboren.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw