Hulpheli’s in felle strijd om de grootste te blijven

24 januari 2023Leestijd: 2 minuten
IJzersterk merk: de rood-witte helikopter van Rega. Maar nog niet actief in het hele land. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/ANP

Correspondent Renske Heddema ziet hoe Zwitserlands bekendste reddingsdienst er alles aan doet om de grootste te blijven.

Een paar keer per etmaal zwelt boven Zürich het geronk van een helikopter aan. Even later zie je een rode wentelwiek met wit kruis opstijgen of landen op het dak van een ziekenhuis. Het tafereel is ook te zien in andere grote steden. Het is het werk van reddingsdienst Rega, een begrip in Zwitserland. Rega is al zeventig jaar een ijzersterk merk: hoge bergen, moedig reddingswerk, vliegende dokters. Jaarlijks storten 3,5 miljoen Zwitsers een klein bedrag in de kas van de helikopterreddingsdienst.

Niet alleen nu er door het gebrek aan sneeuw veel meer ski-ongelukken gebeuren, maar het hele jaar door vliegt de Rega uit bij verkeers­ongelukken, moeilijke bevallingen en hartinfarcten. Ambulances zijn hier voor lokaal gebruik. Al het andere ziekenvervoer gaat door de lucht, en dat betekent: Rega.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Eén kanton heeft zich weten te onttrekken aan de macht van Rega

Er is maar één kanton dat zich heeft weten te onttrekken aan de macht van de bijna-monopolist, en dat is Wallis. In het kanton van de beroemde ski-oorden Zermatt, Verbier en Crans-Montana verdelen twee regionale helikopterfirma’s de markt. Eind vorig jaar deed Rega een gooi naar een marktaandeel in het bergkanton, maar verloor de aanbesteding.

Lees ook deze column van Liesbeth Wytzes: Skiën? Gaan jullie maar. Ik blijf lekker thuis!

Er woedt een felle strijd tussen de vliegende reddingswerkers. Rega meent dat de concurrentie niet snel genoeg bij een patiënt kan zijn − de norm ligt bij 20 minuten − en dat er sprake is van regionaal protectionisme. Het belang van de patiënt zou in Wallis niet vooropstaan. Andersom beticht Wallis Rega van landjepik uit onzuivere motieven: het zou de marktleider wel degelijk om het geld gaan.

De zaak ligt nu bij Gedeputeerde Staten van Wallis, die dus eerder besloten Rega te weren. Het zou niet de eerste keer zijn dat er markt­afspraken zijn gemaakt: ons kent ons in de ­Zwitserse dalen. Gerede kans dat het Federale Gerechtshof in Lausanne hier het laatste woord heeft.