Satanisme Premium Corner

Hoe Rusland religie gebruikt om oorlog te rechtvaardigen

05 december 2022Leestijd: 4 minuten

Wordt de strijd om Oekraïne religieus? Langzaamaan verandert de Russische ‘speciale militaire operatie’ voor ‘demilitarisering’ en ‘de-nazificatie’ van het buurland in een ‘heilige oorlog’ tegen ‘satanisme’.

Vladimir Solovjov (59) is niet de man van de nuance. De meest grofgebekte talkshowpresentator van Rusland heeft het in zijn programma Een avond met Solovjov al ruim acht jaar lang over de ‘fascisten’ en ‘nazi’s’ in Oekraïne en over banderovtsy, aanhangers van de Oekraïense ultranationalist Stepan Bandera, die in de Tweede Wereldoorlog heulde met de Duitsers.

Oekraïners

Meer over het veranderende narratief in de Russische media: Het nieuwe Russische verhaal: álle Oekraïners zijn slecht

Maar de laatste weken rept hij steeds vaker van ‘satanisme’ in het buurland, dat Rusland op 20 februari binnenviel. Er zouden overal duivelse sektes opduiken. En het lijdt voor hem geen twijfel dat Oekraïne onder sterke invloed staat van het Westen, waar homo’s, transgenders en pedofielen het voor het zeggen hebben. ‘Demonen zijn het, satanisten!’ roept Solovjov in een hysterische uitbarsting tijdens een recente uitzending. ‘Ja,’ erkent gespreksdeelnemer en filmregisseur Karen Sjachnazarov. ‘Natuurlijk vechten we tegen satanisme.’

In hetzelfde programma zegt hoofd­redacteur Margarita Simonyan van de door het Kremlin gefinancierde zender RT (voorheen Russia Today), dat een kernoorlog helemaal niet erg is. ‘Russen gaan rechtstreeks naar de hemel en zij (in het Westen) zullen sterven.’

Begin november trekken ongeveer driehonderd ultranationalistische Russen door het centrum van Moskou, terwijl er een algeheel demonstratieverbod in Rusland is, maar dat geldt kennelijk alleen voor de liberale oppositie. Ze dragen vlaggen, roepen om aanvallen met Sarmat-raketten op Washington en herhalen de woorden van Simonyan. ‘Amerika is onze vijand. Wij gaan naar de hemel als martelaren. Zij zullen gewoonweg… sterven!’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Quasi-godsdienstig geprevel

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.