Premium Lock Hoe Rusland religie gebruikt om oorlog te rechtvaardigen

05 december 2022Leestijd: 4 minuten
De Rusisch-Orthodoxe kerk is een van de aanstichters van het religieuze oorlogsdenken. Foto: Foto: Natasja Kolesnikova/AFP/ANP

Wordt de strijd om Oekraïne religieus? Langzaamaan verandert de Russische ‘speciale militaire operatie’ voor ‘demilitarisering’ en ‘de-nazificatie’ van het buurland in een ‘heilige oorlog’ tegen ‘satanisme’.

Vladimir Solovjov (59) is niet de man van de nuance. De meest grofgebekte talkshowpresentator van Rusland heeft het in zijn programma Een avond met Solovjov al ruim acht jaar lang over de ‘fascisten’ en ‘nazi’s’ in Oekraïne en over banderovtsy, aanhangers van de Oekraïense ultranationalist Stepan Bandera, die in de Tweede Wereldoorlog heulde met de Duitsers.

Oekraïners

Meer over het veranderende narratief in de Russische media: Het nieuwe Russische verhaal: álle Oekraïners zijn slecht

Maar de laatste weken rept hij steeds vaker van ‘satanisme’ in het buurland, dat Rusland op 20 februari binnenviel. Er zouden overal duivelse sektes opduiken. En het lijdt voor hem geen twijfel dat Oekraïne onder sterke invloed staat van het Westen, waar homo’s, transgenders en pedofielen het voor het zeggen hebben. ‘Demonen zijn het, satanisten!’ roept Solovjov in een hysterische uitbarsting tijdens een recente uitzending. ‘Ja,’ erkent gespreksdeelnemer en filmregisseur Karen Sjachnazarov. ‘Natuurlijk vechten we tegen satanisme.’

In hetzelfde programma zegt hoofd­redacteur Margarita Simonyan van de door het Kremlin gefinancierde zender RT (voorheen Russia Today), dat een kernoorlog helemaal niet erg is. ‘Russen gaan rechtstreeks naar de hemel en zij (in het Westen) zullen sterven.’

Begin november trekken ongeveer driehonderd ultranationalistische Russen door het centrum van Moskou, terwijl er een algeheel demonstratieverbod in Rusland is, maar dat geldt kennelijk alleen voor de liberale oppositie. Ze dragen vlaggen, roepen om aanvallen met Sarmat-raketten op Washington en herhalen de woorden van Simonyan. ‘Amerika is onze vijand. Wij gaan naar de hemel als martelaren. Zij zullen gewoonweg… sterven!’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Quasi-godsdienstig geprevel

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw