Frederiksen smeedt links en rechts samen in Denemarken

15 december 2022Leestijd: 2 minuten
Mette Frederiksen (midden) maakt bekend dat Denemarken voor het eerst sinds 1993 een brede regering krijgt. Foto: Anders Kongshaug

Denemarken krijgt voor het eerst in ruim veertig jaar een brede regering waarin links en rechts samenwerken. Het is de eerste meerderheidsregering sinds 1993.

Beoogd premier Mette Frederiksen presenteerde vandaag, 15 december, een coalitie van liberale en gematigde politici. De sociaal-democraat kan haar premierschap voortzetten.

Na haar verkiezingsoverwinning in november herhaalde Frederiksen (45) haar eerdere belofte om andersdenkende partijen in de regeringscoalitie op te nemen. De huidige internationale onzekerheid vereist volgens haar politieke eenheid.

Frederiksen is een van de tien vrouwelijke premiers in Europa. Ze wist aan te blijven na het aftreden van haar eerste regering eerder dit jaar. Carla Joosten beschrijft in het kerstnummer van EW de vrouwelijke premiers in Europa. Frederiksens minderheidsregering trad in oktober af en leek haar post even te verliezen, maar is toch weer terug als premier.

Afgetreden na onrechtmatig gebleken besluit over afmaken van nertsen

Haar minderheidsregering trad af nadat het sociaal-liberale Radikale Venstre de steun daarvoor introk. Dat gebeurde na een onrechtmatig gebleken besluit – in nota bene 2020 – over het afmaken van nertsen in coronatijd.

De Deense kiezer schudde bij de stembusgang in november de kaarten zo dat zowel het linkse als het rechtse blok een minderheid had. Daardoor kreeg de derde partij, de centrumpartij Moderaterne van oud-premier Lars Lokke Rasmussen, de sleutel in handen om een meerderheid te vormen.

De onderhandelingen leidden tot een keuze voor samengaan met Frederiksens sociaal-democraten, waardoor de premier kan aanblijven.