Doorzetters Premium Corner

Tien vrouwelijke premiers in Europa: wie zijn deze vrouwen die de politieke top bereikten?

08 december 2022Leestijd: 1 minuut

Van de 49 landen in Europa hebben tien een vrouwelijke premier. Ze streden tegen gevestigde politici en slechtten oude structuren. Wie zijn deze vrouwen die de politieke top bereikten?

Het aantreden van Giorgia Meloni als premier van Italië maakt andermaal duidelijk hoe Nederland achterblijft. Vrouwelijke premiers zijn in heel Europa in opkomst. In Noord-­Europa was dat al langer zo. Frankrijk kreeg zijn tweede vrouwelijke premier en Italië zijn eerste. In dit laatste land is Meloni met 45 jaar tevens de jongste premier ooit. En ze brak ook nog een ander record door binnen een maand een regering te presenteren.

De vrouwelijke leiders zijn doorzetters die vaak de jongste of eerste vrouw zijn in hun ambt, soms in jonge democratieën waar mannen traditioneel de macht hebben. Het armste land van ­Europa, Moldavië, heeft een compleet vrouwelijke top. Zowel de premier als president is vrouw. Beiden willen corruptie uitroeien. En daarmee de rotzooi opruimen die de mannen achterlieten.

Vrouw aan de macht

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.