Kamerlid Premium Corner

Sjoerd Sjoerdsma: ‘We moeten Taiwan bewapenen’

15 november 2022Leestijd: 4 minuten

Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) wil China trotseren en Taiwan wapens en expertise leveren.

Sjoerd Sjoerdsma (Eindhoven, 1981) is sinds 20 september 2012 lid van de Tweede Kamer voor D66. Na zijn studie poli­ticologie trad Sjoerdsma in dienst bij het ministerie van ­Buitenlandse Zaken. Hij was ­diplomaat in ­Sudan, Afghanistan en de ­Pa­lestijnse gebieden.

Wapenleveranties aan Taiwan waren veertig jaar onmogelijk, maar nu moeten ze weer kunnen. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma pleit voor militaire samenwerking met het door de Volksrepubliek China bedreigde land. Militaire trainingen geven, expertise uitwisselen, hoogwaardig militair materieel verkopen: Sjoerdsma kan het zich goed voorstellen. ‘Bestellen zij de SMART-L-radar van Thales in Hengelo, dan moeten wij leveren,’ zegt hij.

Sjoerdsma reisde met collega-parlementariërs uit diverse Europese landen naar Taiwan en sprak daar met onder anderen president Tsai Ing-wen en minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu. De D66-buitenlandspecialist vindt dat Nederland ook uit eigenbelang op de lange tenen van Peking mag gaan staan.

De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu (links) is blij met het bezoek van D66’er Sjoerd Sjoerdsma

‘Een economische atoombom’

Een onafhankelijk Taiwan is van cruciaal belang voor de productie van geavanceerde computerchips. Maakt China zijn dreigementen waar om de ‘afvallige provincie’ Taiwan met geweld te veroveren, dan vallen wereldwijd productie­ketens stil. ‘Een economische atoombom,’ noemt Sjoerdsma dit scenario.

Hij wijst erop dat chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven voor eenderde van zijn omzet op Taiwan draait en dat de vrije doorvaart in de Straat van Taiwan – waar eenvijfde van de wereldwijde goederenstroom passeert – essentieel is voor de Rotterdamse haven. Sjoerdsma vergelijkt een eventuele oorlog om Taiwan met de Russische inval in Oekraïne.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.