Premium Lock Cannabisteler voor de overheid wil uitbreiden, maar voelt ‘cannabiskramp’

01 maart 2022Leestijd: 9 minuten
De omstandigheden in de ‘vegetatieve cel’ zijn optimaal om de planten te laten groeien

Bedrocan, dé teler van medicinale cannabis voor de overheid, zou graag uitbreiden, maar voelt de ‘cannabiskramp’.

De Munt in Emmeloord oogt als een doorsnee Hollands industrieterrein: brede wegen, weinig verkeer, een aantal grote fabriekshallen, een verdwaald tankstation. Niks bijzonders, op het eerste gezicht. Maar in één van de fabriekshallen huist een uniek bedrijf. Niet te identificeren aan de groen-grijze buitenkant van de hal – er staan geen logo’s of letters op de gevel. Maar de geur op het parkeerterrein verraadt wat er binnen de muren gebeurt: het bedrijf Bedrocan teelt cannabis. Medicinale cannabis, om precies te zijn, te gebruiken als medicijn.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

EW vroeg of het mogelijk was een kijkje te nemen in de fabriek. Natuurlijk, luidde het antwoord, want er is wat Bedrocan betreft niets geheimzinnigs aan de activiteiten. Ze zijn zelfs erg trots op het feit dat het ze als eerste en tot nu toe enige cannabisfabriek ter wereld is gelukt om het hele productieproces te laten voldoen aan de standaarden van Good Manufacturing Practice (GMP), de Europese kwaliteitsstandaarden voor de farmaceutische industrie. De cannabis die de fabriek verlaat – in de vorm van flos (de gedroogde bloemtop) en granulaat (de grof gemalen gedroogde bloemtoppen) – wordt gebruikt als grondstof voor medicijnen als cannabisolie en flacons om cannabis te inhaleren. Het gaat om medicijnen die patiënten op voorschrift van een arts bij de apotheek halen, niet om bijvoorbeeld CBD-olie bij de drogist.

Voor de rondleiding was wel toestemming nodig van het ministerie van Volksgezondheid. Dat is vanwege de bijzondere constructie waarbinnen het bedrijf opereert. Het teelt namelijk als enige leverancier voor de overheid. Cannabis valt onder de Opiumwet en volgens het ‘Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen’ van de Verenigde Naties uit 1961, moet een land dat de teelt van medicinale cannabis toestaat, een nationaal bureau hebben dat de hele oogst opkoopt. Dat bureau heeft vervolgens het alleenrecht om de cannabis te verkopen aan onderzoekers, bedrijven en apothekers die er medicijnen van maken. Dit alles om misbruik te voorkomen. Toenmalig minister van Volksgezondheid Els Borst (D66) richtte in 2000 het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) op, de overheidsorganisatie die in Nederland verantwoordelijk is voor de productie van medicinale cannabis en cannabis voor wetenschappelijk onderzoek. Twee jaar later werd voor het eerst legaal medicinale cannabis in Nederland verbouwd. Onder meer door Bedrocan. Aanvankelijk kreeg ook een ander bedrijf toestemming de planten te telen, maar al snel bleef Bedrocan als enige over.

De bloeiende planten worden geoogst, gedroogd en daarna verwerkt tot het eindproduct in de vorm van flos en granulaat
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw