Premium Lock Russen over sabotage Nord Stream: het was Amerika

05 oktober 2022Leestijd: 4 minuten
Wervingsbord van het leger: ‘Rusland dienen is een echte baan’. Foto: Olga Matseva/AFP/ANP

Media, regering én de meeste gewone Russen twijfelen niet wie er achter sabotage van pijpleidingen Nord Stream 1 en 2 zitten.

Lees ook het omslagverhaal van Arendo Joustra: Hoe bang moet het Westen zijn?

Igor (50) stuurt zijn oude Opel behendig door de oostelijke wijk Perovo, op weg naar zijn datsja op zo’n 100 kilometer van Moskou. ‘Natuurlijk hebben die Amerikosy het gedaan!’ foetert Igor, het Russische scheldwoord voor Amerikanen gebruikend.

‘Kijk, Rusland had er geen enkel belang bij om die pijpleidingen op te blazen. Ze zouden na de oorlog met Oekraïne gewoon weer goedkoop gas kunnen verkopen aan Duitsland.’ Het motief van de Amerikanen is voor Igor helder: ‘Amerika wil haar eigen lng en schaliegas aan Europa verkopen. Dus moest Nord Stream voorgoed verdwijnen.’

Igor volgt de lijn van het Kremlin. De Russische autoriteiten zijn een strafrechtelijk onderzoek begonnen, maar ­hebben Washington en Groot-Brittannië nog niet ­officieel in staat van beschuldiging ­gesteld. Wel heeft de Russische president Vladimir Poetin al een onverholen j’ac-cuse uitgesproken tijdens zijn redevoering ter ere van de annexatie van de territoria in de Oost-Oekraïense regio’s Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson. ‘De sancties waren niet genoeg voor de Angelsaksen: ze gingen over tot sabotage,’ zei Poetin.

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov vindt dat het Witte Huis zeker wat heeft uit te leggen. Want wat bedoelde president Joe Biden precies, toen hij twee weken voordat Rusland zijn ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne begon, een Duitse journalist verzekerde dat de Verenigde Staten ‘de mogelijkheden hebben’ om van Nord Stream af te komen?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw