Premium Lock Hoe bang moet het Westen zijn na Poetins oorlogsverklaring?

05 oktober 2022Leestijd: 7 minuten
Poetin spreekt op het Rode Plein na de annexatie van vier Oekraïense regio’s. Foto: Alexander Nemenv/AFP/ANP-455575911

Poetin voert zijn oorlog op vele fronten met vele wapens. Maar zijn moorddadigheid wordt nog steeds onderschat, ook na zijn laatste rede. Helaas is hij het Westen steeds een stap voor.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

In een uitverkocht Carré in Amsterdam traden op zondagavond 2 oktober cabaretière Brigitte Kaandorp en zangeres Jenny Arean op. Een vrolijke avond, ook omdat Arean haar tachtigste verjaardag vierde. Ze werd toegesproken door haar kleindochter en ‘namens 120 vrienden’ kreeg ze van illusionist Hans Klok een elektrische fiets cadeau. Applaus.

Vrolijkheid in het theater, faits divers in de media, een luchthaven die de vakantiedrukte niet aankan, ophef in de Tweede Kamer over een oud-voorzitter, debat over wie straks mag keepen bij het wereldkampioenschap voetbal, en zowaar een nieuwe minister van Landbouw. De oorlog is ver weg.

Onwillekeurig denk je dan aan mei 1940. Wat je van geschiedenis kunt leren, blijft altijd onduidelijk. Maar je kunt wel parallellen trekken. In mei 1940 stond de oorlog voor de deur, maar het leven ging gewoon door. Pas bij terugblik wekt het bevreemding: al die aandacht voor onbenulligheden, voor sport en spel.

Terwijl de opbouw van de Duitse invasie van mei 1940 toch al een tijdje aan de gang was. Eerst het gekochte uitstel van de oorlog met het Verdrag van München, dat Hitler-Duitsland op 30 september 1938 de kans gaf Tsjechoslowakije deels te annexeren. Vervolgens de overval van Hitler-Duitsland op Polen in september 1939 en twee dagen later, op 3 september, de oorlogsverklaring van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan Duitsland.

Het Voorspel noemde de geschiedschrijver van de Tweede Wereldoorlog, Loe de Jong, zijn boek over deze periode trefzeker. Maar de meeste Nederlanders deden alsof er niets aan de hand was. Misschien kan het ook wel niet anders en gaat het leven altijd zo goed en zo kwaad als het kan door, ook tijdens een oorlog. De verwachting dat de hele samenleving haar adem inhoudt, klopt in elk geval niet. Ook vandaag de dag niet. Hoe zal later op deze periode worden teruggekeken, als die vooroorlogs blijkt te zijn?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw