Premium Lock Nucleaire dreiging werpt schaduw over NAVO-bijeenkomst

12 oktober 2022Leestijd: 4 minuten
Secretaris-generaal Stoltenberg houdt persconferentie voorafgaand aan NAVO-top met Europese defensieministers. Foto: ANP

Tijdens de bijeenkomst van Defensieministers op het NAVO-hoofdkwartier deze week zal het vooral gaan over meer (luchtverdedigings)wapens voor Oekraïne. Ook komt de Nuclear Planning Group van de NAVO samen. Klinkt omineus. René van Rijckevorsel over de oorlogsspanning in Brussel.

Vóór 2022 was het een rimpeling in het nieuws – zo’n reguliere bijeenkomst van de ministers van Defensie van de dertig NAVO-lidstaten in Evere (Brussel). Zij verzamelen daar normaal gesproken drie keer per jaar, in februari, juni en oktober. Een NAVO-top van  regeringsleiders is er één keer per jaar, altijd eind juni. Dit jaar was dat in Madrid, waar tot toetreding van Finland en Zweden werd besloten.

Maar 2022 is sinds 24 februari een uitzonderlijk jaar voor de NAVO. Het bondgenootschap, eerder door de Amerikaanse president Donald Trump ‘overbodig’ genoemd (obsolete) en door zijn Franse collega Emmanuel Macron ‘hersendood’ (mort cérébrale), is dankzij de oorlogszuchtige Russische president Vladimir Poetin back on track.

De Verenigde Staten, die zich alleen nog op China leken te richten, hebben zich weer volledig gecommitteerd aan het lot van Europa.

Escalatie door meer wilde acties van kat in het nauw Poetin

De bijeenkomst woensdag 12 en donderdag 13 oktober in Brussel, door Nederland bijgewoond in de persoon van minister Kajsa Ollongren (D66), zal uiteraard in het teken staan van de oorlog in Oekraïne en mogelijke escalatie door meer wilde acties van kat in het nauw Poetin.

Luister ook de EU-podcast BruXL met René van Rijckevorsel:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De NAVO doet niet officieel mee aan de oorlog, maar heeft de terughoudendheid die een half jaar geleden nog regeerde (lidstaten beslissen unilateraal of en welke wapens ze leveren, de NAVO houdt zich afzijdig) inmiddels laten varen. Met het risico dat Poetin zich ook in oorlog beschouwt met de NAVO, iets waarop hij al vaker zinspeelde. De lijn van de NAVO is nu: zolang Oekraïne om steun vraagt, zullen de lidstaten die leveren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw