Premium Lock Dit is de antiwesterse kweekschool voor Iraanse haviken

17 oktober 2022Leestijd: 6 minuten
Vanuit hoofdstad Teheran uitzicht op Damavand: de hoogste berg van Iran. Foto: Biname/Flickr

Op elite-universiteit in Teheran worden de vrome, antiwesterse technocraten opgeleid die in Iran steeds invloedrijker worden. De protesten keren zich ook tegen hen.

Toen in augustus 2021 de nieuwe conservatieve regering in Iran aantrad, was een van de eerste besluiten het aanscherpen van de kledingvoorschriften voor vrouwen. Met desastreuze gevolgen: nadat op 16 september de 22-jarige ‘onzedig geklede’ Mahsa Amini overleed tijdens haar arrestatie door de moraliteitspolitie, braken overal protesten uit. Deze gaan nu al de zesde week in. En ze gaan allang niet meer over hoofddoekjes alleen, maar ook over economisch mismanagement, onvrijheid en corruptie.

Revoluties hebben de neiging te verwateren. Nadat de volkswoede is geluwd, de laatste lakei van het gehate Ancien Régime is opgehangen en de revolutionairen de barricades hebben verruild voor het regeringspaleis, steekt het onrecht waartegen is gestreden in andere gedaante weer de kop op. Wie in protest daartegen de straat opgaat, heet niet langer revolutionair maar ondermijnt de staat. Zelfs dienaren van de verdreven despoot maken in nieuwe kledij stilletjes hun rentree. De nieuwe machthebbers beseffen dat ze hun expertise hard nodig hebben.

De Islamitische Revolutie in Iran is daarop geen uitzondering. Voor de meeste Iraniërs leeft de revolutie van 1979 nog slechts voort in de staatspropaganda. En toch, als het aan Opperste Leider Ali Khamenei ligt, zal de revolutie nooit ten prooi vallen aan bovenstaand scenario. Integendeel, volgens hem zal een injectie van vers revolutionair elan de Islamitische Republiek van al haar euvelen verlossen.

Demonstraties van Iraniërs tegen de machthebbers gaan al hun zesde week in. Foto: Getty Images

‘De tweede fase van de Islamitische Revolutie’

Aldus ontvouwde hij op 11 februari 2019, de veertigste verjaardag van de revolutie, een manifest getiteld: ‘De tweede fase van de Islamitische Revolutie’. Het is de blauwdruk voor het Iran van de 21ste eeuw. Prioriteit: hervorming van de inefficiënte bureaucratie. Khamenei meent dat Iran moet worden geleid door technocraten die niet alleen jong, getalenteerd en vroom zijn, maar vooral geloven in revolutie en ‘jihadistische actie’. Geen sinecure in een land waar jonge mensen zich vooral druk maken om werk, woonruimte, trouwen en een beetje plezier in hun leven.

Iran

Meer over de Iraanse president Ebrahim Raisi: Gitzwart verleden nieuwe president Iran legt schaduw over atoomdeal

Gelukkig voor de ayatollahs is er de Imam Sadegh Universiteit (ISU): een eliteschool die ambtenaren opleidt die naadloos in dit profiel passen. Deze ‘Imam Sadeghi’s’ zijn momenteel bezig aan een onstuitbare opmars in de bestuurstop van Iran. President Ebrahim Raisi, een hardliner die in 2021 werd gekozen, heeft de deur van zijn regering wagenwijd voor hen opengezet. Zo zijn de minister van Economische Zaken en het hoofd van de Centrale Bank opgeleid aan de ISU. Hun taak is het vlot trekken van de Iraanse economie, die ook nog eens zucht onder internationale sancties.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw