Premium Lock Met Charles III zit er een klimaatalarmist op de troon

13 september 2022Leestijd: 4 minuten
Koning Charles, hier op zestigjarige leeftijd, heeft de neiging zich met politieke zaken te bemoeien. Foto: Hugo Burnand/Anwar Hussein Collection/Getty Images

Anders dan zijn moeder staat Charles III bekend om zijn meningen, in het bijzonder over de ‘stervende planeet’. Hij moet voorzichtig zijn.

Een halve eeuw voordat hij Koning van het Verenigd Koninkrijk werd, is Charles al eens tot koning uitgeroepen. ‘Eco-king’ noemde The Guardian de oudste zoon van Elizabeth II in 1972. Het was geen compliment, maar een plagerij. In het begeleidende artikel stond dat de jonge kroonprins na een troonsbestijging volkstuinen zou gaan aanleggen bij Buckingham Palace, met windmolens die de lichten in het paleis laten branden. Dat hij een glasbak had neergezet bij zijn toenmalige paleis, vond de krant een belachelijk idee. Een soortgelijke minachting over Charles’ vroegtijdige milieubewustzijn toonden ook de Britse tabloids.

Elizabeth met de jonge kroonprins in 1956. Foto: Hulton Archive/Getty Images

Charles had indertijd aandacht gevraagd voor de publicatie van De grenzen aan de groei, het geruchtmakende en pessimistische manifest van de Club van Rome over de gevolgen van economische groei voor de leefbaarheid van de planeet. Een jaar later raakte de prins sterk beïnvloed door Klein is mooi. Een studie in economie alsof mensen ertoe doen, een romantisch pleidooi voor duurzaamheid van de Brits-Duitse econoom Fritz Schumacher. Bij een debat aan Cambridge University was hij sceptisch over de Concorde, die door supersonische schokgolven schade zou toebrengen aan kerkgebouwen met hun glas-in-lood ramen.

Decennialang zou Charles campagne voeren voor kleinschaligheid en duurzaamheid, tegen zure regen en gaten in de ozonlaag. Hij nodigde ministers en top­ambtenaren uit voor lunches om hen tot milieubewustzijn te manen, soms met zijn vuisten op tafel bonkend. Op bezoek in Australië vergeleek hij, na een zwempartij, het zeewater met een open riool. Een Australische politicus noemde hem krankjorum. Dat was lange tijd ook de mening van Britse bestuurders. Alleen de Groenen waren verheugd over het koninklijke klimaatalarmisme.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw