Zo staat de oorlog in Oekraïne er nu voor

01 juni 2022Leestijd: 4 minuten
Oekraïense soldaten in de Donbas. Foto: ANP

Met horten en stoten blijft het Russische leger oprukken in het oosten van Oekraïne. Na bijna honderd dagen oorlog voeren heeft Rusland grote gebieden van de Donbas-regio ingenomen. Een succes, dat veel meer kostte dan Moskou ooit had verwacht en vele malen kleiner is dan de oorlogsdoelen bij aanvang van de invasie.

De oorlog in Oekraïne draait sinds de val van Marioepol om vier fronten. In het zuiden van Oekraïne bezet Rusland de stad Cherson en delen van de gelijknamige administratieve regio, ook wel oblast genoemd. In het oosten draait alles om de Donbas-regio, waar al sinds 2014 wordt gevochten. De Donbas bestaat uit de oblasten Loehansk en Donetsk.

Ook in het gebied tussen Cherson en de Donbas wordt nog gevochten, in de regio Zaporizja. De situatie aan het front is daar grotendeels stabiel. In het noordoosten houden de Oekraïners de Russen al maanden af van de inname van Charkov, de tweede stad van het land.

Grote stad Sjevjerodonetsk bijna volledig in Russische handen

Het felste strijdpunt van de hele oorlog was de afgelopen dagen in de Donbas, rondom de stad Sjevjerodonetsk in de Loehansk-regio. Russische soldaten hebben de stad bijna ingenomen. Sinds maandag 29 mei zijn er straatgevechten in de stad, die voor de oorlog nog meer dan 100.000 inwoners telde. De strijd om Sjevjerodonetsk barstte begin mei los.

Het Oekraïense leger trekt zich gecontroleerd terug uit de stad richting Lysytsjansk, aan de andere oever van de rivier Severski Donets. Lysytsjansk is daarmee de laatste stad in Loehansk die nog volledig in Oekraïense handen is. Voor de Oekraïense soldaten in dat gebied ligt nog altijd het gevaar van omcirkeling op de loer. Vanuit het zuidoosten rukken Russen op vanuit Popasna en vanuit het noordwesten via Izium en Lyman.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Britten: Rusland zet extreem veel vuurkracht in klein gebied in

De Oekraïners willen er alles aan doen om dat te voorkomen. Anders dreigt een nieuw Marioepol, waarbij Rusland ervaren soldaten kon doden of gevangen nemen omdat de stad werd omcirkeld.

Volgens het Britse miniserie van Defensie boekt Rusland succes in de Donbas-regio door in een relatief klein gebied extreem veel vuurkracht, zoals artillerie, in te zetten. Het Oekraïense leger beschikt over veel minder kracht om daaraan weerstand te bieden.

Om de volledige Donbas-regio te veroveren, moeten de Russen na Sjevjerodonetsk nog Lysytsjansk innemen. Daarnaast zijn nog aanzienlijke delen van de oblast Donetsk in Oekraïense handen. Dat gaat om de steden Bachmoet, Slovjansk en Kramatorsk, waar het militaire hoofdkwartier van het leger is gevestigd.

Russen rukken verder op, maar in heel langzaam tempo

Uit een analyse van het Institute for War blijkt dat Rusland voor de aanval op die steden al voorbereidingen heeft getroffen. Rondom de stad Izium worden troepen verzameld. Gezien het trage tempo waarmee de Russen Sjevjerodonetsk innamen, kan het nog weken duren voor de strijd daar ontbrandt. Volgens het instituut boekt het Russische leger slechts mondjesmaat vooruitgang, maar wint het stukje bij beetje aan terrein.

Rondom Cherson, in het zuiden van Oekraïne boven de Krim, verloopt de strijd andersom. De Oekraïners zijn met een kleine tegenaanval begonnen om het door de Russen bezette gebied terug te veroveren. Ook daar verloopt de opmars traag en wisselen veel nederzettingen meermaals van kant. Toch boekten de Oekraïners de afgelopen weken minieme terreinwinst. Het uiteindelijke doel van de Oekraïners is om de Russen volledig van de westoever van de Dnjepr te verdrijven.

Ook rondom Charkov, na Kiev de grootste stad van het land, behaalde Oekraïne successen. Het Oekraïense leger heeft omvangrijk grondgebied heroverd op Rusland. De winst is zelfs zo groot dat sinds mei de Russen de stad niet meer kunnen bereiken met hun artillerie.

Zelensky krijgt gewenste raketsysteem van Amerikanen

Om meer terreinwinst te boeken en de opmars van de Russen volledig tot stilstand te brengen, wil de Oekraïense president Volodymyr Zelensky krachtige en geavanceerde wapens van het Westen. Na een wekenlange discussie maakte de Amerikaanse president Joe Biden op 31 mei bekend dat een modern Amerikaans raketsysteem aan Oekraïne zal worden geleverd. Met die raketten kan Oekraïne op grote afstand Russische doelwitten raken. Het M142 Himars-systeem stelt de Oekraïners in staat de bevoorrading van de Russen te verstoren.

De wapens gaan de komende weken naar Oekraïne, ook worden in die tijd Oekraïners getraind in het gebruik van het nieuwe raketsysteem. Tot dat volledig in gebruik is, zullen de Oekraïners weerstand aan de Russen moeten bieden met de wapens die zij nu hebben.