Premium Lock EU-top in Brussel in teken van toetreding Oekraïne

23 juni 2022Leestijd: 4 minuten
V.l.n.r. Von der Leyen, Macron en Michel bij EU-top over Oekraïne en Westelijke Balkan. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Vandaag, donderdag 23 juni, en morgen, vrijdag 24 juni, is er een ‘reguliere’ top van regeringsleiders van de Europese Unie in Brussel. Onder meer op het menu: de Westelijke Balkan en de promotie tot kandidaat-lidstaten van drie landen waarmee tot nu slechts een associatieakkoord bestond, Georgië, Moldavië én Oekraïne.

Niet dat deze drie snel lid zullen worden. Dat kan zeker nog tien jaar duren en is in het geval van Oekraïne ook afhankelijk van de afloop van de oorlog. Wordt het land een Russische vazalstaat, dan is lidmaatschap uiteraard uitgesloten.

Toch wil een hoge westerse diplomaat de uitbreidingsplannen niet alleen symbolisch noemen. ‘Het is een belangrijke beweging op het Europese continent en een grote stap voor deze drie landen.’

Aantal kandidaat-
lidstaten EU op tien

Met deze drie komt het aantal kandidaat-lidstaten op tien. Er zaten al zeven ‘kandidaat-lidstaten’ in de wachtkamer die dromen van een EU-lidmaatschap. Met vijf van die zeven worden of werden toetredingsonderhandelingen gevoerd. Twee zijn vooralsnog ‘potentieel’ kandidaat.

Het gaat om Turkije (85 miljoen inwoners, onderhandelingen sinds 1999), Noord-Macedonië (2 miljoen, 2019), Montenegro (0,6 miljoen, 2012), Albanië (3 miljoen, 2020) en het russofiele Servië (7 miljoen, 2014). De laatste vier behoren tot de Westelijke Balkan.

Turkije is in EU-ogen zo achteruit gehold, dat het land er slechter voorstaat dan in 1999 en het kandidaat-lidmaatschap alleen nog op papier bestaat.

Lees dit essay van René van Rijckevorsel: Moet de Europese Unie ook Oekraïne omarmen?

Daarnaast zijn er twee ‘potentiële’ kandidaat-lidstaten’: Bosnië en Herzegovina (3 miljoen) en Kosovo (2 miljoen) waarmee nog niet echt hard wordt onderhandeld. Zij hebben nog wat ‘taakjes’ te verrichten.

Drie landen uit ‘Oostelijk Partnerschap’ promoveren

Daar achter heb je het ‘Oostelijk Partnerschap’, landen waarmee de EU associatieverdragen heeft gesloten: Armenië (3 miljoen), Azerbeidzjan (10 miljoen), Georgië (4 miljoen), Moldavië (2,5 miljoen) en Oekraïne (41 miljoen). Een partner is nog geen kandidaat.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw