In Brussel Premium Corner

EU-top in Brussel in teken van toetreding Oekraïne

23 juni 2022Leestijd: 4 minuten

Vandaag, donderdag 23 juni, en morgen, vrijdag 24 juni, is er een ‘reguliere’ top van regeringsleiders van de Europese Unie in Brussel. Onder meer op het menu: de Westelijke Balkan en de promotie tot kandidaat-lidstaten van drie landen waarmee tot nu slechts een associatieakkoord bestond, Georgië, Moldavië én Oekraïne.

Niet dat deze drie snel lid zullen worden. Dat kan zeker nog tien jaar duren en is in het geval van Oekraïne ook afhankelijk van de afloop van de oorlog. Wordt het land een Russische vazalstaat, dan is lidmaatschap uiteraard uitgesloten.

Toch wil een hoge westerse diplomaat de uitbreidingsplannen niet alleen symbolisch noemen. ‘Het is een belangrijke beweging op het Europese continent en een grote stap voor deze drie landen.’

Aantal kandidaat-
lidstaten EU op tien

Met deze drie komt het aantal kandidaat-lidstaten op tien. Er zaten al zeven ‘kandidaat-lidstaten’ in de wachtkamer die dromen van een EU-lidmaatschap. Met vijf van die zeven worden of werden toetredingsonderhandelingen gevoerd. Twee zijn vooralsnog ‘potentieel’ kandidaat.

Het gaat om Turkije (85 miljoen inwoners, onderhandelingen sinds 1999), Noord-Macedonië (2 miljoen, 2019), Montenegro (0,6 miljoen, 2012), Albanië (3 miljoen, 2020) en het russofiele Servië (7 miljoen, 2014). De laatste vier behoren tot de Westelijke Balkan.

Turkije is in EU-ogen zo achteruit gehold, dat het land er slechter voorstaat dan in 1999 en het kandidaat-lidmaatschap alleen nog op papier bestaat.

Lees dit essay van René van Rijckevorsel: Moet de Europese Unie ook Oekraïne omarmen?

Daarnaast zijn er twee ‘potentiële’ kandidaat-lidstaten’: Bosnië en Herzegovina (3 miljoen) en Kosovo (2 miljoen) waarmee nog niet echt hard wordt onderhandeld. Zij hebben nog wat ‘taakjes’ te verrichten.

Drie landen uit ‘Oostelijk Partnerschap’ promoveren

Daar achter heb je het ‘Oostelijk Partnerschap’, landen waarmee de EU associatieverdragen heeft gesloten: Armenië (3 miljoen), Azerbeidzjan (10 miljoen), Georgië (4 miljoen), Moldavië (2,5 miljoen) en Oekraïne (41 miljoen). Een partner is nog geen kandidaat.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.