Premium Lock Leuk dat Oekraïne kandidaat EU-lid is, maar het heeft meer aan zware wapens

23 juni 2022Leestijd: 3 minuten
V.l.n.r. regeringsleiders Scholz (Duitsland), Macron (Frankrijk), Zelensky (Oekraïne), Draghi (Italië) en Iohannis (Roemenië) in Kiev. Foto: Ukraine Presidency/ZUMA Press Wire Service

Het gaat niet zo goed met Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Het is leuk dat het land van Duitsland, Frankrijk en Italië lid mag worden van de Europese Unie, maar het zou meer geholpen zijn als deze drie grootste EU-landen meer zware wapens naar Kiev sturen, schrijft Arendo Joustra. En moet Nederland wel willen dat Oekraïne lid wordt van de EU?

Mooie vertoning daar in Kiev, vorige week donderdag. Nadat al velen hun waren voorgegaan, doken eindelijk ook de Duitse kanselier Olaf Scholz, de Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Mario Draghi op in de Oekraïense hoofdstad. Hun eerste bezoek.

Lees ook dit prikkelende essay: Moet de Europese Unie Oekraïne omarmen?

Als cadeautje voor de Oekraïense president Volodymyr Zelensky liet de trojka weten dat ze akkoord was met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Waar- na een dag later voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie offi­cieel bekend kon maken dat Oekraïne inderdaad het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie wordt toegekend.

Zowel bezoek als toekomstig lidmaatschap is vooral symbolisch

De symbolische waarde van het bezoek van de drie grootste landen van de Europese Unie is natuurlijk niet te overschatten. De drie behoren bovendien samen met de Benelux tot de zes oprichters van het Europese samenwerkingsverband. Net zo symbolisch als het bezoek van de trojka aan Kiev is het kandidaat-lidmaatschap voor Oekraïne.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw