Premium Lock Waarom Russisch leger zo slecht presteert in Oekraïne-oorlog

11 mei 2022Leestijd: 4 minuten
Russische houwitsers tijdens militaire parade in Moskou, maandag 9 mei. Foto: Xinhua News Agency / eyevine

Waarom presteert het Russische leger zo slecht in de Oekraïne-oorlog? Afgelopen weekeinde bespraken militaire specialisten uit een aantal West- en Oost-Europese NAVO-lidstaten Poetins misère. Hoogmoed, ontwerpfouten in zijn tanks, legereenheden die de verwarring maar niet te boven komen. Daardoor stokt het Donbas-offensief: ‘Er staan tanks met chauffeur, maar zonder verdere bemanning.’

De Russische president Vladimir Poetin zag er maandag 9 mei tijdens de militaire parades op het Rode Plein in Moskou zo somber uit dat over zijn gezondheid wordt gespeculeerd. Stafchef Valeri Gerasimov was nergens te bekennen, dus mogelijk kloppen de geruchten dat hij gewond raakte aan het front in Oekraïne.

Russische plan om Oekraïne in te lijven, Zelensky te ontvoeren mislukt

Het Russische plan om Oekraïne snel in te lijven en president Volodymyr Zelensky te ontvoeren, is faliekant mislukt. Er is een plan B om alle kracht te verzamelen in het Oosten en Zuiden, maar dat offensief wil maar niet op gang komen.

Een groep militaire experts uit de NAVO-landen kwam afgelopen weekeinde 7 en 8 mei vertrouwelijk bijeen in een van de Baltische staten om ideeën uit te wisselen over wat er gaande is bij de Russische strijdkrachten. Diverse Oost-Europese landen hadden hun Commandant der Strijdkrachten afgevaardigd. Er waren sprekers met een indrukwekkend CIA-verleden. EW sprak met een van de deelnemers.

Op de bijeenkomst werd het scenario geschetst zoals Poetin dat in Oekraïne voor ogen had: een snelle aanval op de luchthaven Hostomel, nabij Kiev. Speciale troepen zouden president Volodymyr Zelensky inrekenen, waarna een marionettenregering zou worden geïnstalleerd. Meteen na het welslagen van deze operatie zou Poetin een offensief beginnen tegen de Baltische staten. Althans, dat was de opvatting van een aantal deelnemers aan de conferentie.

Zij zagen hun theorie bevestigd in het feit dat de Russische aanval op Oekraïne werd uitgevoerd zonder inzet van de sterkste en modernste tanks. De Russen brachten de T-72 in stelling, maar niet de modernere T-90 en T-15. Raadselachtig, want in de periode 2014-2019, toen in de regio Donbas ook hevig werd gevochten, werden deze moderne tanks wel waargenomen. Waarom nu niet?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw