Premium Lock Deze drones worden ingezet tijdens de oorlog in Oekraïne

28 april 2022Leestijd: 5 minuten
Illustratie: Jelrik Atema

In het luchtruim boven Oekraïne woedt een strijd tussen Amerikanen en Russen: drone-technologie. De Russen lopen achter. Hun onbemande verkenningsvliegtuigen heten spottend ‘Kuifjedrones’, landen met een parachute en raken soms uit koers. Ze zijn sowieso niet geschikt om er wapens onder te hangen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De Amerikanen leveren inlichtingen aan de Oekraïners dankzij hun Global Hawks. Ook de Global Hawks van de NAVO worden volgens een bron bij de NAVO ingezet om vanaf grote hoogte en vanaf verre afstand het oorlogsgebied in kaart te brengen.

Bij de jongste wapenzendingen aan Kiev zitten ook Reapers, een op afstand bestuurbaar vliegtuig waar je Hellfire-raketten onder kunt hangen. Ook verstrekken de Amerikanen de Swichblades. Dit zijn de zogenoemde  kamikazedrones: ‘vliegende jachtgeweren’ waarmee je pantservoertuigen of tanks uitschakelt.

Een doorslaand succes voor de Oekraïners is de Turkse Bayraktar TB2. Toen de VS jaren geleden weigerden om Turkije onbemande toestellen te leveren uit vrees dat het wapen tegen de Koerden zou worden gebruikt, besloten de Turken zelf een aanvalsdrone te ontwikkelen. Ze kregen daarbij steun van Oekraïense ingenieurs. Later leverden ze de ‘Bayraktar’ aan diverse landen, ook aan Oekraïne.  Dat toestel heeft zulke grote diensten bewezen dat veel Oekraïners hun honden en katten inmiddels de naam Bayraktar geven.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste drones in het Oekraïneconflict.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw