Poetin zwijgt in 9 mei-toespraak over voortgang en duur oorlog in Oekraïne

09 mei 2022Leestijd: 2 minuten
President Vladimir Poetin houdt toespraak op Rode Plein in Moskou. Foto: ANP

In zijn 11 minuten durende toespraak in Moskou op de Dag van de Overwinning verdedigde Vladimir Poetin de oorlog in Oekraïne. De ‘onvermijdelijke clash’ is volgens de Russische president de schuld van het Westen.

Met een gebruikelijke, maar 35 procent kleinere, militaire parade op het Rode Plein in Moskou viert Rusland vandaag de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wegens de oorlog in Oekraïne is er dit jaar extra aandacht voor Poetins toespraak. De Russische president heeft de ‘speciale militaire operatie in Oekraïne’, zoals Rusland het noemt, geregeld vergeleken met de strijd van de Sovjet-Unie tegen nazi-Duitsland. Volgens het Kremlin is het militair ingrijpen bedoeld om Oekraïne te ‘denazificeren’.

Poetin geeft geen duidelijkheid

Er werd de afgelopen dagen flink gespeculeerd over Poetins toespraak op 9 mei. Welke kant wil Poetin op met de oorlog in Oekraïne? Roept hij een overwinning uit? Of verklaart Poetin formeel de oorlog en kondigt hij algehele mobilisatie af?

Maar in zijn toespraak maandagochtend zaten geen details over de oorlog in Oekraïne. De woorden ‘oorlog’ en ‘Oekraïne’ sprak hij zelfs niet uit. Welke voortgang Rusland heeft geboekt en hoelang het land nog bereid is te vechten, bleven onduidelijk.

Wel verdedigde Poetin indirect de Russische ‘interventie’ in Oekraïne. Rusland zou preventief hebben ingegrepen om zich te verdedigen. Het Westen en NAVO-leden zouden volgens de Russische president een invasie van Rusland en het schiereiland de Krim aan het voorbereiden zijn. Bewijs hiervoor leverde de president in zijn speech niet. Volgens Poetin heeft de NAVO nooit willen luisteren naar zijn land.

Lees verder onder de video

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Zelensky bracht video naar buiten

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hield ook een toespraak ter ere van de overwinning op nazi-Duitsland. Hij deed dat in twee video’s waarin hij onder meer zei dat het Russische leger bij de invasie van Oekraïne de ‘wreedheden’ van de nazi’s herhaalde. Ook zei Zelensky dat Oekraïne de oorlog met Rusland gaat winnen. ‘We wonnen toen, we zullen nu ook winnen.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."