Moskou

Poetin zwijgt in 9 mei-toespraak over voortgang en duur oorlog in Oekraïne

09 mei 2022Leestijd: 2 minuten

In zijn 11 minuten durende toespraak in Moskou op de Dag van de Overwinning verdedigde Vladimir Poetin de oorlog in Oekraïne. De ‘onvermijdelijke clash’ is volgens de Russische president de schuld van het Westen.

Met een gebruikelijke, maar 35 procent kleinere, militaire parade op het Rode Plein in Moskou viert Rusland vandaag de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wegens de oorlog in Oekraïne is er dit jaar extra aandacht voor Poetins toespraak. De Russische president heeft de ‘speciale militaire operatie in Oekraïne’, zoals Rusland het noemt, geregeld vergeleken met de strijd van de Sovjet-Unie tegen nazi-Duitsland. Volgens het Kremlin is het militair ingrijpen bedoeld om Oekraïne te ‘denazificeren’.

Poetin geeft geen duidelijkheid

Er werd de afgelopen dagen flink gespeculeerd over Poetins toespraak op 9 mei. Welke kant wil Poetin op met de oorlog in Oekraïne? Roept hij een overwinning uit? Of verklaart Poetin formeel de oorlog en kondigt hij algehele mobilisatie af?

Maar in zijn toespraak maandagochtend zaten geen details over de oorlog in Oekraïne. De woorden ‘oorlog’ en ‘Oekraïne’ sprak hij zelfs niet uit. Welke voortgang Rusland heeft geboekt en hoelang het land nog bereid is te vechten, bleven onduidelijk.

Wel verdedigde Poetin indirect de Russische ‘interventie’ in Oekraïne. Rusland zou preventief hebben ingegrepen om zich te verdedigen. Het Westen en NAVO-leden zouden volgens de Russische president een invasie van Rusland en het schiereiland de Krim aan het voorbereiden zijn. Bewijs hiervoor leverde de president in zijn speech niet. Volgens Poetin heeft de NAVO nooit willen luisteren naar zijn land.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zelensky bracht video naar buiten

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hield ook een toespraak ter ere van de overwinning op nazi-Duitsland. Hij deed dat in twee video’s waarin hij onder meer zei dat het Russische leger bij de invasie van Oekraïne de ‘wreedheden’ van de nazi’s herhaalde. Ook zei Zelensky dat Oekraïne de oorlog met Rusland gaat winnen. ‘We wonnen toen, we zullen nu ook winnen.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.