Jelte Wiersma Premium Corner

Kindje Europa vlucht bij gevaar gauw onder Amerika’s rokken

07 mei 2022Leestijd: 4 minuten

De Europese Unie is als een kind. Stoer doen, maar als het erop aankomt, vlucht het onder de rokken van mama Amerika, schrijft Jelte Wiersma.

Daar staat de Europese Unie dan met zijn strategische agenda. Aangevuurd door de Franse president Emmanuel Macron zouden de 27 EU-landen moeten loskomen van de rest van de wereld. ‘We kunnen niet op anderen vertrouwen om ons te voeden, voor ons te zorgen, ons te informeren en ons te financieren.’ Macron wil ‘een echt Europees leger’ en droomt ervan geen Amerikaanse troepen meer op het Europese continent te hebben. De NAVO noemde hij daarom ‘hersendood’. Dat was meer een wens dan realiteit.

Macrons dagdromerij staat in een lange anti-Amerikaanse traditie, die deels ook door Duitsland, die andere EU-grootmacht, wordt onderschreven. Veel EU-landen in West-Europa zijn verbaal lange tijd meegegaan met die Franse wensen. Maar nu er sinds de Russische aanval op Oekraïne weer oorlog in Europa woedt, vluchten bijna alle EU-landen onder Amerika’s rokken.

Oost-Europa moest al niets hebben van de Franse wensen. Zij vertrouwen Franse presidenten en zeker Macron niet. Dat wantrouwen wordt nog eens gevoed door Macrons nauwe contacten met de Russische president-dictator Vladimir Poetin. Macron zegt telkens dat met Poetin een overeenstemming moet worden bereikt waarin Ruslands veiligheid serieus wordt genomen. Alsof Rusland werd bedreigd vanuit het Westen. Dat is onzin.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.