Zo reageert de wereld op Russische aanval

24 februari 2022Leestijd: 4 minuten
Televisietoespraak van Emmanuel Macron. Foto: ANP

Leiders over de hele wereld veroordelen de Russische aanval op Oekraïne. China roept op tot terughoudendheid in Oekraïne en verwerpt de term ‘invasie’. Een greep uit de internationale reacties.

Oekraïne

‘Rusland heeft onze staat vanochtend verraderlijk aangevallen, zoals nazi-Duitsland deed in de jaren van Tweede Wereldoorlog,’” tweette de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Europese Unie

De Europese Unie houdt Poetin verantwoordelijk voor het terughalen van oorlog in Europa, zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen donderdagochtend. ‘In deze donkere uren gaan onze gedachten uit naar Oekraïne en de onschuldige vrouwen, mannen en kinderen die geconfronteerd worden met deze niet-uitgelokte aanval en vrezen voor hun leven,’ schrijft Von der Leyen op Twitter. Op hetzelfde moment kondigde ze zware economische sancties aan. De Europese Unie zal onder meer de toegang van Russische banken tot de Europese financiële markten bevriezen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid noemt de situatie ‘een van de donkerste uren van Europa sinds de Tweede Wereldoorlog’.

Duitsland

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz noemt de Russische aanval op Oekraïne is een flagrante schending van het internationaal recht. ‘Dit is een verschrikkelijke dag voor Oekraïne en een donkere dag voor Europa,’ schrijft Scholz op Twitter.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Duitse minister van Economie en Klimaat Robert Habeck: ‘We hebben een landoorlog in Europa waarvan we dachten dat die alleen in de geschiedenisboeken te vinden was. Het is een flagrante schending van het internationaal recht. Voor Rusland zal deze aanval ernstige politieke en economische gevolgen hebben.’

Frankrijk

‘De gebeurtenissen van afgelopen nacht markeren een keerpunt in de geschiedenis van Europa,’ zei de Franse president Emmanuel Macron donderdagmiddag in een televisietoespraak. Achter Macron stonden Franse, Europese Unie en Oekraïense vlaggen. Macron zei ook dat Rusland zware sancties kan verwachten die het Russische leger, economie en energiesector zullen treffen.

Lees ook de militaire analyse van Eric Vrijsen: Bruut offensief Poetin leidt wekenlang bloedbad in

Verenigd Koninkrijk

Volgens de Britse premier Boris Johnson heeft Poetin de weg van bloedvergieten en vernietiging gekozen door deze onuitgelokte aanval op Oekraïne te beginnen. Ook zei hij dat Groot-Brittannië en zijn bondgenoten een enorm pakket economische sancties zullen opleggen om de Russische economie te verlammen.

Verenigde Staten

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat de wereld Rusland zal afrekenen op de aanval op Oekraïne. Biden spreekt van een oorlog met voorbedachten rade, die niet is uitgelokt en niet gerechtvaardigd. De oorlog zal volgens de Amerikaanse president tot een ‘rampzalig verlies van levens en menselijk leed leiden’, waarvoor Biden ‘alleen Rusland verantwoordelijk’ acht.

Polen

‘We moeten onmiddellijk reageren op de criminele agressie van Rusland tegen Oekraïne,’ twitterde de Poolse premier Mateusz Morawiecki. Het Poolse leger is in hoogste staat van paraatheid gebracht na de aanvallen op buurland Oekraïne.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hongarije

Samen met de EU en NAVO-bondgenoten veroordeelt Hongarije de militaire aanval van Rusland. Dat zei president Viktor Orban donderdagmiddag in een videoboodschap. Orban is een van de trouwste bondgenoten van Poetin in de EU. Hongarije zal humanitaire hulp verlenen aan Oekraïne en is bereid Oekraïense vluchtelingen op te vangen.

Litouwen

President Gitanas Nauseda heeft het parlement gevraagd de noodtoestand uit te roepen. Samen met andere Baltische staten en Polen heeft Litouwen een beroep gedaan op artikel 4 van de NAVO, waarin staat dat de lidstaten overleg zullen voeren als een van hen zich bedreigd voelt in zijn ‘territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid’.

‘Alleen een eensgezinde en sterke reactie van het democratische Westen kan Rusland stoppen. Nooit eerder waren we zo sterk en zo goed voorbereid om samen met onze bondgenoten externe uitdagingen aan te gaan. De toekomst van heel Europa kan afhangen van hoe we in de komende uren en dagen reageren,’ schrijft Nauseda op Twitter.

Ook Moldavië zal de noodtoestand invoeren, zo zei de Moldavische president Maia Sandu donderdag.

Verenigde Naties

‘In naam van de mensheid, haal de troepen terug naar Rusland,’ zei secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres in een oproep aan Moskou.

Turkije

President Recep Tayyip Erdoğan: ‘De Russische operatie tegen Oekraïne is een klap voor de vrede en de veiligheid in de regio. Het is onaanvaardbaar, wij verwerpen het.’

China

China roept op tot terughoudendheid in Oekraïne en verwerpt de term ‘invasie’. Peking heeft nog steeds hoop op hervatting van diplomatie. ‘De deur naar een vreedzame oplossing is nog niet helemaal dicht en mag ook nooit gesloten worden,’ stond donderdagochtend in Chinese staatsmedia.