Oekraïne Premium Corner

Bruut offensief Poetin leidt wekenlang bloedbad in

24 februari 2022Leestijd: 4 minuten

Vladimir Poetin maakt een catastrofale vergissing. De Russische president kondigde het aan als een ‘speciale operatie in de Donbas-regio’, maar feitelijk is hij een grootschalige invasie begonnen. Het gaat hier om een grootscheepse aanval op Oekraïne. Het is een blitz, een brute overval. Het offensief zal weken duren en uitlopen op een partizanenstrijd, schrijft defensieredacteur Eric Vrijsen.

Het Russische offensief zal – zoals het er nu naar uitziet – de komende dagen en weken ontaarden in een bloedbad zoals Europa dat sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer heeft gekend. Pantserwagens en militaire vrachtwagens trekken de Russisch-Oekraïense grens over, terwijl met luchtaanvallen Oekraïense militaire vliegvelden en steunpunten worden gebombardeerd. Daarbij zouden ook kruisraketten en ballistische raketten zijn ingezet.

Een luchtmachtbasis bij de havenstad Mariopoel is zwaar onder vuur genomen. In voorsteden van de hoofdstad Kiev zijn explosies gehoord. Televisiebeelden tonen appartementsgebouwen die zijn getroffen door afzwaaiers. Zwarte rookwolken stijgen op van gebombardeerde vliegvelden.

Luchtoverwicht

Overduidelijk zijn de Russische strijdkrachten erop uit om luchtoverwicht te bereiken. In de moderne oorlogvoering is dat de eerste stap van een invasie. Kiev zegt Russische vliegtuigen te hebben neergehaald, maar de Oekraïense luchtafweer staat niet bekend als erg effectief.

Handelend naar het krijgskundige boekje wordt vervolgens het telecommunicatienetwerk uitgeschakeld om chaos te creëren en  militaire tegenstand te ontregelen.

Ook cyberaanvallen dragen daaraan bij. De Oekraïense cyberdefensie is niet erg solide. Daarna volgen ook acties tegen televisiestations, als eerste stap om de bevolking te desoriënteren.

Oekraïne Poetin

Lees ook deze analyse van Poetins historische toespraak: Vijf opmerkelijke punten uit de toespraak van Poetin

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky riep de bevolking op om rustig te blijven. Maar tv-beelden vanuit Kiev tonen dat mensen in paniek op de vlucht zijn geslagen. De brede boulevards staan vol met auto’s. Er is geen doorkomen aan en waarschijnlijk weten de vluchtelingen niet eens waar ze naartoe moeten rijden, zodra de files eindelijk oplossen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.