Biden heeft gedaan wat kon tegen de Russische dreiging

19 februari 2022Leestijd: 2 minuten
Vladimir Poetin in gesprek met Joe Biden. Foto: ANP

Oorlog om Oekraïne is in aantocht. Die boodschap verkondigen de Amerikanen al weken. De strategie van president Joe Biden om zo veel mogelijk informatie over de Russische troepenopbouw vrij te geven, blijkt een listige zet. Biden liet zich in tegenstelling tot Barack Obama niet afbluffen door Vladimir Poetin. Al blijft dat een schrale troost, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Meer dan 150.000 Russische soldaten staan aan de Oekraïense grens. Het is de grootste troepenopbouw in Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. De soldaten staan klaar, de artillerie is aangeleverd, evenals de noodhospitalen. Wat nog mist, is een startschot. Maar de kans is groot dat de Russische president Poetin dat snel zal geven.

Poetin wist het Westen vaak af te bluffen

Het Westen zal niet vechten voor Oekraïne. Het land viel na de val van de Muur tussen wal en schip: geen NAVO-lid, maar ook geen vazalstaat van Rusland. Nu het land de afgelopen jaren opschuift naar het Westen, kan Poetin dat niet verkroppen.

In 2014 greep Poetin al in door de Krim in te nemen en separatisten in de Donbas te steunen. Zogenoemde groene mannetjes zaten daarachter, al bleken dat doodgewone Russische soldaten te zijn. Europese landen en de Amerikaanse president Barack Obama lieten zich verrassen en afbluffen door Poetin.

Obama vermeed risico, Biden toont bravoure

Twee jaar later overkwam Obama dat opnieuw. Amerikaanse veiligheidsdiensten waarschuwden hem voor Russische hacks en daaropvolgende informatielekken die de verkiezingen om het Amerikaanse presidentschap moesten beïnvloeden. Obama overwoog informatie over de Russische cybercampagne te openbaren, maar durfde niet.

Het was kenmerkend voor de risicomijdende stijl van Obama. Tijdens de Syrische burgeroorlog benoemde hij rode lijnen, om vervolgens niet te handelen als ze werden overschreden.

Uitgerekend de stotterende senior Joe Biden toont nu hoe met bravoure op te treden tegen de autocratische heerser van een maffiastaat. In de wetenschap dat Amerika geen troepen kan en zal sturen, besloot Biden de strijd om de informatieoorlog te winnen. Al sinds eind vorig jaar druppelen Amerikaanse inlichtingen naar buiten over de Russische plannen. De afgelopen weken is het een vloedgolf aan informatie geworden.

Bij invasie ligt sanctiepakket klaar

Europese landen werden door de Amerikanen gedwongen de dreiging onder ogen te zien en daarnaar te handelen. Zelfs Duitsland, dat liever een duif dan een havik is op het internationale toneel, besloot Oekraïne te steunen en zal duizenden helmen naar het land sturen.

Dankzij Bidens strategie is Europa verenigd en weet Poetin dat er een stevig sanctiepakket klaar ligt als hij zijn aanvalsplannen doorzet. Dat is misschien niet genoeg om de Russische leider van zijn plannen te weerhouden, maar Biden heeft zijn beperkte middelen zo goed als mogelijk benut.