Premium Lock Hoe racistisch zijn de Amerikaanse verkiezingen? Strijd om kiesrecht in volle gang

19 januari 2022Leestijd: 3 minuten
Demonstranten roepen Biden voting rights aan te passen. Foto: ANP

Volgens de Democraten verkeert de Amerikaanse democratie in levensgevaar en kan alleen de partij van president Joe Biden redding bieden. Is de situatie echt zo ernstig?

Democraten in Washington weten het zeker: Republikeinen proberen de verkiezingsuitslagen te beïnvloeden door stemregels op grote schaal te veranderen. In negentien Republikeinse staten werden het afgelopen jaar wetten aangenomen die het lastiger maken om te stemmen, door bijvoorbeeld het tonen van een ID-kaart te verplichten of beperkingen in te stellen op stemmen per post. Op tal van andere plekken werd de manier veranderd waarop een verkiezingsuitslag wordt gecontroleerd en goedgekeurd.

President Joe Biden wond er geen doekjes om vorige week in Georgia, een van de staten met een nieuwe kieswet. Volgens Biden is het doel van de Republikeinen om de ‘wil van de kiezers om te vormen tot slechts een suggestie’. Met zijn opmerking dat het systeem een soort ‘Jim Crow 2.0’ is, een verwijzing naar de tijd van raciale segregatie in de Verenigde Staten, impliceert Biden dat de Republikeinen vooral proberen om minderheden weg te houden bij de stembus.

Dat is nogal een claim. In de jaren na de Burgeroorlog moesten zwarte kiezers in het Zuiden vaak door bizarre hoepels springen om te kunnen stemmen – van een ‘IQ-test’ tot het betalen van ‘stembelasting’.

Racistisch?

De zorgen over de extra drempels om te stemmen zijn waarschijnlijk overdreven. Tal van Democratische staten aan de oostkust hebben net zo strenge stemregels als het veelbesproken Georgia – waaronder Bidens thuisstaat Delaware. Grote meerderheden van kiezers zijn voorstander van een ID-verplichting om te mogen stemmen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw