Wit-Rusland Premium Corner

Waarom regime Loekasjenko RyanAir-vliegtuig dwong te landen

25 mei 2021Leestijd: 2 minuten

Vijf vragen over de kaping door Wit-Rusland en rol van Polen.

1 Waarom dwong Wit-Rusland Ryan­air-vlucht FR4978 te landen?

Aan boord zat journalist en activist Raman Pratasevitsj (26), mede-oprichter van NEXTA. Met meer dan twee miljoen volgers is dit Telegram-kanaal uitgegroeid tot primaire nieuwsbron voor de oppositie. Hij werd opgepakt nadat zijn vlucht van Athene naar Vilnius in Litouwen gedwongen en onder begeleiding van een gevechtsvliegtuig was omgeleid naar Minsk. Zogenaamd wegens een dreigende bomaanslag door Hamas. Maandag verscheen een filmpje waarin Pratasevitsj – vrijwel zeker onder dwang – opruiing bekent. Hij riskeert de doodstraf.

Lees ook dit commentaar van Robbert de Witt: Om vliegtuigkaper Loekasjenko te stoppen, volstaan sancties nietWit-Rusland

2 Wat heeft Polen ermee te maken?

Dit was niet alleen een overtreding van allerlei luchtvaartverdragen, het lijkt sterk op een operatie van de Wit-Russische geheime dienst, mogelijk met Russische steun. Er waren bijna zeker agenten aan boord. Het Ryanair-toestel is in Polen geregistreerd, waar Pratasevitsj een asielstatus heeft. Hij woont in Vilnius, waar zijn Russische vriendin studeert. Polen en Litouwen zijn een toevluchtsoord voor Wit-Russische dissidenten.

3 Welke stappen nemen Polen en ­Litouwen?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.