Ook president Joe Biden scheidt migrantenkinderen aan de Mexicaanse grens

19 maart 2021Leestijd: 4 minuten
De afgelopen maanden kwamen honderdduizenden migranten, vooral uit Centraal-Amerika, richting de Verenigde Staten. Foto: AFP

Zijn eerste crisis als president van de Verenigde Staten, honderdduizenden immigranten aan de zuidgrens, creëerde Joe Biden ten dele zelf. En door het terugdraaien van beleid uit het Trump-tijdperk, worden de problemen met kindmigranten alleen maar groter.

President Joe Biden was tijdens zijn verkiezingscampagne duidelijk over immigratie: hij zou veel meer empathie tonen dan zijn voorganger Donald Trump had gedaan. Dat hoorden inwoners van tal van Centraal-Amerikaanse landen ook. Van oktober tot en met februari hield de Amerikaanse grenswacht, de Customs and Border Protection (CBP), aan de zuidelijke grens meer dan 400.000 immigranten aan – een verdubbeling van het aantal in dezelfde maanden een jaar eerder.

Op weg naar een recordImmigranten aangehouden door de Amerikaanse grenswacht aan de zuidgrens

November 2020: 72.111
December 2020: 74.018
Januari 2021: 78.442
Februari 2021: 100.441

Bidens regering verwacht dat het aantal immigranten aan de grens de komende tijd blijft oplopen. Alejandro Mayorkas, de minister van Binnenlandse Veiligheid, zegt dat de Verenigde Staten op koers liggen om het hoogste aantal grensoverstekers te verwerken in twintig jaar. Daarnaast komt een onbekend aantal immigranten ongezien het land in.

Nieuwe hoop

De recente toename komt ten dele voort uit Bidens eigen retoriek. Biden kondigde aan om honderd dagen lang geen illegale immigranten het land uit te zetten (een rechter hield dat overigens tegen) en zette de bouw van de grensmuur stil. In een (politiek kansloos) plan stelde Biden voor 11 miljoen illegaal in Amerika verblijvende immigranten zicht op een legale status te geven. Het zou goed kunnen dat dit potentiële immigranten ‘hoop heeft gegeven’, aldus Roberta Jacobson, die verantwoordelijk is voor het grensbeleid.

Beleidswijzigingen vergroten de problemen aan de grens. De regering van president Donald Trump sloot een akkoord met Mexico om asielzoekers hun procedure te laten afwachten aan de Mexicaanse kant van de grens met Amerika. Biden besloot jongere migranten niet langer meteen uit te zetten, maar op te vangen in inmiddels overvolle detentiecentra. Hoe slecht de omstandigheden daar zijn, is onduidelijk, want de media worden geweerd.

Gespleten families

Immigratie is een uiterst gevoelig onderwerp voor president Biden en de Democraten. De Democratische Partij reageerde vol afschuw toen bleek dat de regering-Trump toestond kindmigranten van hun ouders te scheiden. In sommige gevallen zijn kinderen in gevangenisachtige ruimten en kooien opgevangen. Ironisch genoeg heeft Bidens nieuwe immigratiebeleid ervoor gezorgd dat sommige ouders vrijwillig hun familie opsplitsen en hun kinderen alvast de grens over sturen.

De immigranten komen vooral uit Centraal-Amerikaanse landen, die stuk voor stuk hard zijn geraakt door de coronapandemie. Ondanks de economische omstandigheden is de kans dat hun asielaanvraag wordt goedgekeurd klein (zo’n 80 procent van hen moet uiteindelijk terug). Dat weten de immigranten ook, en dus proberen velen de illegaliteit in te gaan op het moment dat ze een weg hebben gevonden de Verenigde Staten in.

Kleinere aantallen immigranten komen uit heel andere landen – van Azië en Afrika tot aan Roemenië.  Met het groeiend aantal illegale immigranten steeg ook het aantal onderscheppingen van drugs. De Amerikaanse grenswacht CBP meldt dat het in vijf maanden bijvoorbeeld bijna 2.500 kilo van de zware drug fentanyl onderschepte, een stijging van 360 procent.

Politieke nachtmerrie

De regering-Biden noemt het een uitdaging, critici een humanitaire crisis. Harde kritiek komt inmiddels ook uit Mexico, dat vreest voor de effecten van meer immigranten, mensensmokkelaars en drugs. De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador noemde Biden schertsend ‘de migrantenpresident’.

Oplossingen zijn niet makkelijk te vinden. De linkerflank van de Democratische Partij roept sinds de opkomst van Trump op om de deportatiedienst op te heffen en kindmigranten te verwelkomen. De Republikeinen vergroten dat geluid graag uit – ‘Ze willen volledig open grenzen!’ en hopen dat immigratie een politiek thema wordt bij de tussentijdse verkiezingen in 2022. Zo’n tweederde van de Amerikanen is tegen het toelaten van meer immigranten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De bal ligt bij president Biden. Dinsdag riep hij in een interview op de Amerikaanse televisie- en radiozender ABC migranten op niet naar de Verenigde Staten te komen: ‘Verlaat je dorp of gemeenschap niet, we zijn nog bezig om ons systeem op te zetten.’ Welk systeem dat precies is, weet hij zelf ook nog niet. Biden moet beleid zien op te stellen dat enerzijds humanitair genoeg is voor zijn eigen partij om het te kunnen steunen, en tegelijkertijd afschrikkend genoeg moet zijn opdat niet nog eens honderdduizenden migranten naar de Verenigde Staten reizen. Als hem dat niet binnen een paar maanden lukt, kan de zuidgrens zomaar een politieke nachtmerrie worden.