Frankrijk Premium Corner

De Franse regionale verkiezingen zijn een reusachtige peiling

15 juni 2021

De Fransen gaan op 20 en 27 juni naar de stembus. Waarom zijn de regionale verkiezingen van belang en wie maakt er kans op winst? Vijf vragen en antwoorden.

1.Hoe belangrijk zijn regio’s in Frankrijk?

Niet zo belangrijk. Fransen vergelijken hun bestuurlijke systeem vaak met een millefeuille, een taartje met heel veel laagjes. De honderd departementen – provincies – wegen zwaarder dan de dertien regio’s. De regio’s nemen 2,4 procent van alle publieke uitgaven voor hun rekening, de departementen twee keer zo veel. Frankrijk blijft een land met een erg sterke centrale overheid, ook al zijn sommige regiopresidenten landelijk bekende persoonlijkheden.

2.Waarom zijn deze verkiezingen dan toch interessant?

Ze zijn een reusachtige peiling, een test. En ze tonen hoezeer de Franse politiek draait om de partij van Marine Le Pen, het Rassemblement National (RN). Het RN maakt grote kans om de regio PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur) te winnen en misschien blijft het hier niet bij.

Lees ook het interview van Kleis Jager met Gilles Kepel: ‘Nieuwe jihadisme is een virus’

3.Waar hangt het succes van de kandidaten van Le Pen vanaf?

De verkiezingen gaan in twee ronden, op 20 en 27 juni. Volgens de peilingen wint het RN de eerste ronde in zes van de dertien regio’s. De concurrentie zal door samen op te trekken, meestal kunnen voorkomen dat een regio in handen valt van Le Pen. Mogelijk zijn de krachten van dit zogenoemde ‘Republikeinse pact’ in een aantal delen van het land niet sterk genoeg om de kandidaten van Le Pen tegen te houden. Behalve in PACA is het ook spannend in het oosten (Grand Est) en het noorden (Hauts-de-France).

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.