Premium Lock Om vliegtuigkaper Loekasjenko te stoppen, volstaan sancties niet

25 mei 2021Leestijd: 2 minuten
Demonstratie uit solidariteit met onafhankelijke Wit-Russische media. Foto: via ANP.

Het toch al sterk geïsoleerde Wit-Rusland kan waarschijnlijk niet worden gedisciplineerd met economische strafmaatregelen. Helemaal omdat Loekasjenko wordt gesteund door oppertrol Poetin, schrijft Robbert de Witt. Maar Europa kan gijzeling van zijn burgers niet ongestraft laten passeren.

De brutale kaping van het Ryanair-toestel met aan boord journalist/activist Raman Pratasjevisj is het sluitstuk van de sterke repressie tegen de Wit-Russische oppositie de afgelopen weken. Vorige week werd al de grootste nog onafhankelijke nieuwszender opgedoekt door dictator Aleksandr Loekasjenko. De laatste dictator van Europa knevelt zijn landgenoten, en liet afgelopen jaar tienduizenden oppakken en tientallen vermoorden.

Vier Wit-Russen die in Nederland wonen, vertellen in EW over hun betrokkenheid bij de gefnuikte opstand tegen dictator Loekasjenko afgelopen jaar. Lees hier de interviews.

Toch is de gedwongen noodlanding van het Ryanair-toestel van een andere orde. Loekasjenko steekt zijn middelvinger op naar de rest van Europa. Hij is blijkbaar bereid Europese burgers te gijzelen als hij zo tegenstanders kan pakken. En die tegenstanders krijgen de boodschap dat zij ook als zij eenmaal hun land zijn ontvlucht, nooit meer veilig zijn.

Volgens Russen is de verontwaardiging weer eens schijnheilig

Het zijn intimidatietactieken waarvan ook buurman Vladimir Poetin zich bedient. Blijkbaar had Loekasjenko de kaping afgestemd met het Kremlin – komende vrijdag ontmoet Loekasjenko Poetin in Sotsji. Want het Kremlin steunde hem vrijwel meteen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw