Robbert de Witt Premium Corner

Om vliegtuigkaper Loekasjenko te stoppen, volstaan sancties niet

25 mei 2021Leestijd: 2 minuten

Het toch al sterk geïsoleerde Wit-Rusland kan waarschijnlijk niet worden gedisciplineerd met economische strafmaatregelen. Helemaal omdat Loekasjenko wordt gesteund door oppertrol Poetin, schrijft Robbert de Witt. Maar Europa kan gijzeling van zijn burgers niet ongestraft laten passeren.

De brutale kaping van het Ryanair-toestel met aan boord journalist/activist Raman Pratasjevisj is het sluitstuk van de sterke repressie tegen de Wit-Russische oppositie de afgelopen weken. Vorige week werd al de grootste nog onafhankelijke nieuwszender opgedoekt door dictator Aleksandr Loekasjenko. De laatste dictator van Europa knevelt zijn landgenoten, en liet afgelopen jaar tienduizenden oppakken en tientallen vermoorden.

Vier Wit-Russen die in Nederland wonen, vertellen in EW over hun betrokkenheid bij de gefnuikte opstand tegen dictator Loekasjenko afgelopen jaar. Lees hier de interviews.

Toch is de gedwongen noodlanding van het Ryanair-toestel van een andere orde. Loekasjenko steekt zijn middelvinger op naar de rest van Europa. Hij is blijkbaar bereid Europese burgers te gijzelen als hij zo tegenstanders kan pakken. En die tegenstanders krijgen de boodschap dat zij ook als zij eenmaal hun land zijn ontvlucht, nooit meer veilig zijn.

Volgens Russen is de verontwaardiging weer eens schijnheilig

Het zijn intimidatietactieken waarvan ook buurman Vladimir Poetin zich bedient. Blijkbaar had Loekasjenko de kaping afgestemd met het Kremlin – komende vrijdag ontmoet Loekasjenko Poetin in Sotsji. Want het Kremlin steunde hem vrijwel meteen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.