Premium Lock Genieten van de crème de la crème uit China’s rariteitenkabinet

25 mei 2021Leestijd: 2 minuten
Union Bridge in Baoji, Shaanxi

Creativiteit kruipt waar het niet gaan kan, ook in China. En in de architectuur was alle ruimte. De economie groeide onstuimig, er waren kantoren, werkplaatsen, musea en bibliotheken nodig. Er moest worden gebouwd, liefst hoog en eigentijds. De ene na de andere kunstzinnige creatie is in beton gegoten. En de bedenkers noemden het architectuur. Zolang het een deur en ramen heeft, telt het mee.

Zo kwamen er gebouwen in de vorm van theepotten, muntstukken en mobiele telefoons. Achter de toetsen van de ouderwetse oranje telefoon in de stad Kunming gaan ramen schuil, en de antenne is een torentje. Ook bij andere bouwsels is het zoeken naar de functionaliteit.

In 2014 trapte Xi Jinping op de rem. Sindsdien zijn gebouwen weer vooral hoog en strak. De aandacht voor alle gekkigheid had al die tijd afgeleid van de pareltjes onder de Chinese hoogbouw. De ‘korte broek’ van Rem Koolhaas in Peking is beroemd, maar misschien wel mooier zijn de creaties van Zaha Hadid en Ma Yansong (MAD Architects).

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw