Woningmarkt Premium Corner

Wonen op een droomlocatie in Italië? Het kan

25 mei 2021Leestijd: 8 minuten

De huizenprijzen in Italië dalen al tien jaar. Door corona schieten ze verder omlaag. Luxe appartementen in historische steden en droomboerderijtjes op het platteland zijn er te koop tegen aantrekkelijke prijzen.

Op het terras van zijn appartement wijst architect Giu­seppe Clementino (58) op de bekende monumenten in de buurt. Op het groen van de tuinen van Villa Celimontana, en op de Thermen van Trajanus, die op de ruïnes rusten van het Gouden Huis van Nero. Boven de daken van de eeuwenoude stad is ook het Colosseum te zien – het Flavisch amfitheater ligt op 5 minuten loopafstand. ‘Rome is nu mooier dan ooit, het is elke dag genieten,’ zegt Clementino, nippend aan een glas wijn. ‘En het is heerlijk rustig zonder toeristen. Hier op het terras hoor je geen stadsgeluiden, alleen gekwetter van vogeltjes. Het is alsof je op het platteland zit.’

Wonen op droomlocatie in Rome

Clementino en zijn vrouw Daniela Battaglia, die als landbouwmanager bij een internationale organisatie werkt, wonen in Rione Celio, één van de zeven heuvels van het oude Rome. Ze huren een appartement van 140 vierkante ­meter, verdeeld over twee verdiepingen. Ze hebben een ruime eetkeuken, een ­salon, twee slaapkamers en drie bad­kamers. ‘We zijn echte geluksvogels,’ zegt Battaglia (57). ‘Zonder de COVID-epi­demie hadden we nooit in dit prachtige appartement kunnen wonen.’

Vorig jaar juli keerde het stel na een verblijf van drie jaar in Wenen terug naar Rome. De eerste coronagolf was net achter de rug. De straten waren warm, en vooral leeg. De Romeinen bleven thuis om te werken of verbleven in hun buitenhuizen aan zee, en buitenlandse toeristen kwamen niet meer.

Via vrienden kwamen Battaglia en Clementino in contact met hun huidige huiseigenaren. Vier jaar geleden hadden zij het huis geheel verbouwd om gasten te kunnen ontvangen via verhuursites. Maar nu bleven de gasten weg, waardoor ze hun schulden bij de bank niet konden afbetalen. Battaglia: ‘Ze waren wanhopig, ze hadden al zeven maanden geen toeristen gehad. Niemand wist toen nog hoe het met de COVID-situatie zou gaan, maar de eigenaren durfden geen risico te nemen.

Geen toevalstreffer

Ze waren daarom bereid om ons een huurcontract te geven voor drie jaar. Wij betalen 2.500 euro per maand huur. Voor een appartement met een groot terras in het historische centrum van Rome is dat een koopje. Kamers verhuren via Airbnb levert zeker het dubbele op.’

Het geluk van Battaglia en Clementino is geen toevalstreffer. Wie droomt van Ladolce vita en een huur- of koopwoning zoekt in een mooie, historische stad of op het idyllische platteland, kan goede zaken doen, zegt makelaar Stella Franca (56), gespecialiseerd in luxe Airbnb-huizen en vakantiewoningen in het historische centrum van Rome.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.