Deze Amerikanen willen koste wat kost ‘de muur’

18 januari 2019Leestijd: 3 minuten
USA GOVERNMENT TRUMP RALLY

De langste shutdown in de Amerikaanse historie zorgt voor frustratie bij veel Amerikanen. Maar fervente aanhangers van een grensmuur zijn juist te spreken over de daden van president Trump.

Al bijna een maand is de Amerikaanse overheid gedeeltelijk op slot. De kosten lopen inmiddels in de miljarden. En het zorgt voor steeds meer problemen. De rommel in nationale parken hoopt zich op, het toerisme krijgt een knauw door gesloten musea en zo’n 800.000 ambtenaren krijgen geen salaris. Als de shutdown afloopt, zullen zij gewoon moeten worden betaald.

Alles draait om Trumps eis voor 5,6 miljard dollar in de begroting,  geld dat moet worden gebruikt om een muur te bouwen aan de grens met Mexico. Democraten, die een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, willen geen cent ervoor reserveren. Zonder begroting gaat de overheid automatisch op slot. Onderhandelingen lopen vooralsnog op niets uit en het Witte Huis treft voorbereidingen voor het geval de situatie nog maanden voortduurt.

‘Dit is geen verzonnen crisis’

Trump-aanhangers steunen de president’s pogingen om een muur te bouwen.

Geen probleem wat betreft de groep Amerikanen die koste wat het kost een grensmuur wil. Zo zijn er de Angel Moms, moeders die hun kind verloren door toedoen van illegale immigranten. Ze vragen bij het Capitool in Washington aandacht voor hun kant van het verhaal. Volgens hen negeren de gevestigde media negatieve verhalen over immigratie vaak.

De van oorsprong Duitse Sabine Durden (61) verloor haar zoon Dominic – hij werd aangereden door een immigrant die illegaal in Amerika verbleef. ‘Dit is een nationale crisis. Dit is niet verzonnen.’ Ze wijst naar de kleine urn die ze overal mee naartoe neemt. ‘Dit is wat over is van mijn zoon. Om dit soort tragedies te voorkomen, hebben we een muur nodig. Mensen moeten legaal naar dit land komen, net zoals ik ooit deed.’

Avery Pressley (28) uit de staat Tennessee knikt hevig. Zij raakte haar broer, de 22-jarige Pierce, op eenzelfde manier kwijt. Zij meent dat Amerika in een crisis verkeert. ‘We bevinden ons op een kruispunt: compromis is hard nodig, van beide kanten. De klok tikt en de mensen binnen onze eigen grenzen verdienen oplossingen.’

StatistiekenAantal illegale immigranten in Amerika: 10,7 miljoen (Schatting, Pew Research)
Aantal immigranten gearresteerd met strafblad in 2018: 105.140 (ICE)
Percentage moorden in Texas gepleegd door illegalen: 5,9

(Center for Migration Studies)

‘Zonder muur moet overheid dichtblijven’

Veel Republikeinse politici staan vooralsnog achter de president. Louie Gohmert (65), afgevaardigde uit Texas, is een van de meest uitgesproken voorstanders van een muur. Op de vraag hoe lang een shutdown maximaal mag duren, antwoordt hij: ‘Aangezien we steeds maar weer mensen verliezen zonder een muur, zou ik wachten tot sint-juttemis. Dat zijn we aan ons land verplicht.’

Tom Homan (58), voormalig directeur van immigratiedienst ICE, baalt vooral van het politieke spel dat wordt gespeeld. Hij wijst erop dat een paar jaar geleden er nog tal van Democraten te vinden waren die voor een grenshek waren. Nu zetten leiders als Nancy Pelosi het idee weg als ‘immoreel’.

President Trump praat met de Texaanse Afgevaardigde Louie Gohmert.

Maar hebben de Democraten geen punt dat het aantal illegale grensoverschrijdingen veel lager is dan tien of twintig jaar geleden? En dat de timing voor een muur vreemd is? ‘Het gaat er niet om hoeveel mensen er worden aangehouden aan de grens, het gaat erom wie er ongezien doorheen glippen.’

Hij vervolgt: ‘Deze discussie gaat allang niet meer over het verstevigen van onze grens. Dit gaat om haat jegens Trump, alles om hem maar geen overwinning te geven.’

Republikeinse kiezers lijken het daarmee eens te zijn. Ondanks dat de president eind december zei de schuld voor de shutdown met trots te ‘claimen’, zegt een flinke meerderheid van Republikeinen in peilingen inmiddels dat Democraten de hoofdschuldige zijn van de bestuurlijke crisis. En de steun voor de muur neemt bij deze groep kiezers alleen maar toe, volgens een peiling van CNN: 87 procent zegt dat the wall pure noodzaak is.