Democraten grossieren in aanvallen op Trump, maar waar zijn de eigen plannen?

21 augustus 2020Leestijd: 3 minuten
Joe Biden en Kamala Harris met hun partners bij de Democratische conventie. Foto: ANP

Joe Biden heeft donderdagavond officieel zijn voordracht als Democratische presidentskandidaat geaccepteerd. In zijn speech zette hij zichzelf neer als een warme en empathische persoonlijkheid, in alles tegengesteld aan de ‘harteloze’ president Donald Trump. Tijdens de vier dagen durende digitale Conventie blonken de Democraten uit in persoonlijke aanvallen op de president, maar waren hun eigen plannen ver te zoeken.

De 77-jarige Biden werd door zijn twee kinderen geïntroduceerd. De prominente rol van zijn zoon Hunter Biden was opvallend. Hij werd er eerder door president Trump van beticht de spil te zijn in een vermeend corruptieschandaal in Oekraïne.

‘Uncle Joe’

Volgens zijn kinderen zal Amerika Joe Biden leren kennen als een liefdevolle president die opkomt voor de gewone Amerikaan, omdat hij dat zelf ook is. Joe Biden leunt nadrukkelijk op zijn imago van ‘Uncle Joe’: de voor iedere Amerikaan herkenbare oom die af en toe een grapje maakt, soms wat onhandig is, maar het hart op de juiste plaats heeft.

In zijn speech viel Biden Trump hard aan. De president zou vooral bezig zijn haat en verdeeldheid te zaaien en niet opkomen voor de gewone Amerikaan. Biden beloofde dat wel te doen en zei de president van iedereen te willen zijn, ongeacht of je voor of tegen hem stemt. Zo wil hij de Verenigde Staten weer herenigen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Volgens Biden moet het land vier crises tegelijk bevechten: het coronavirus, de economische neergang, de raciale ongelijkheid en de opwarming van het klimaat. De aanpak van al die uitdagingen kan het land alleen verenigd aan, benadrukte Biden.

Nadruk op bestrijding racisme

Voorafgaand aan Biden sprak op woensdag zijn vicepresidentskandidaat Kamala Harris. Zij benadrukte dat er geen vaccin is tegen racisme en dat iedere Amerikaan zijn bijdrage moet leveren om de samenleving gelijkwaardig te maken. De Democratische partij hoopt met de keuze voor Harris, de eerste zwarte vrouw als vicepresidentskandidaat, de grote achterban van zwarte Amerikanen tevreden te stellen die meer diversiteit willen in de Democratische partij.

Harris benoemde ook de moord op George Floyd, de zwarte Amerikaan die in mei door politiegeweld om het leven kwam. De familie van Floyd mocht op de partijvergadering kortstondig spreken over de Black Lives Matter-protesten die oplaaiden na zijn dood.

Waarschuwingen van Obama

Uiteraard was er ook een grote rol weggelegd voor voormalig president Barack Obama. Hij sprak vol lof over Biden, die acht jaar onder hem diende als vicepresident.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Obama sprak zijn partij toe vanuit een museum gewijd aan de Amerikaanse Grondwet. Hij wilde waarschuwen voor de gevaren die de Amerikaanse democratie bedreigen. Volgens de voormalig president neemt Donald Trump het presidentschap niet serieus en gebruikt hij het presidentschap om zichzelf en zijn vrienden te bevoordelen.

TrumpOndanks de coronacrisis zijn Trumps kiezers hartstikke tevreden. Kan dat genoeg zijn om te worden herkozen?

Trump en zijn aanhangers zouden gebruikmaken van het cynisme onder de Democraten. Volgens Obama hoopt Trump door het stemmen ingewikkeld te maken en te zeggen dat Democraten niet kunnen winnen, dat de Democraten niet eens meer de moeite zullen nemen om te stemmen bij de aanstaande verkiezingen. Obama vindt dat de partij in zichzelf moet blijven geloven, omdat anders de democratie op het spel staat.

Plannen komen van radicale Democraten

Waar de partij heen wil met Amerika na een overwinning op 3 november blijft intussen onduidelijk. De oproepen tot eenheid zijn voorspelbaar, en de uitgewerkte beleidsplannen komen vooral van radicale Democraten als Congreslid Alexandra Ocasio-Cortez, die kort op de partijconventie sprak, en Senator Bernie Sanders.

Maandag mocht Sanders op een belangrijk moment de partij toespreken. Hij benadrukte zijn eigen plannen die deel zijn van Bidens campagne, zoals het verhogen van het minimumloon, het investeren in infrastructuur, het bestrijden van klimaatverandering en het betaalbaarder maken van de gezondheidszorg. Als Biden Amerika echt wil verenigen, zal hij met andere plannen moeten komen.