De grote Trump-show moet achterstand doen verdwijnen

24 augustus 2020Leestijd: 4 minuten
Trump en Pence tijdens de conventie in 2016. Foto: AFP

President Donald Trump staat achter in de peilingen en zal op zijn eigen partijconventie maar liefst vier keer op het podium verschijnen. De grote vraag: wat wil hij nou eigenlijk bereiken de komende vier jaar?

Aan de vooravond van de partijconventies bespreekt Amerika-correspondent Emile Kossen de staat van de campagnes van de twee presidentskandidaten. Deze week: Republikein Donald Trump, die naarstig zoekt naar een effectieve campagnestrategie.

Er kan veel veranderen in een half jaar tijd. Afgelopen februari dachten de meeste politiek analisten dat president Donald Trump op koers lag voor een tweede termijn. Voor het eerst sinds zijn verkiezing in 2016 zei een meerderheid van de Amerikanen tevreden te zijn met Trump. De economie liep uitstekend, met een historisch lage werkeloosheid en stijgende lonen.

Zes maanden later staat Trump er ronduit slecht voor. De aanpak van de coronacrisis is chaotisch en niet landelijk aangestuurd. Trump bekvecht met politieke tegenstanders over maskers en het openen van scholen – en pusht medicijnen waarvan niet is bewezen dat ze werken. Inmiddels zijn 175.000 Amerikanen aan het virus overleden en zegt nog maar eenderde van de Amerikanen informatie van hun president te vertrouwen.

Ondanks de coronacrisis zijn Trumps kiezers hartstikke tevreden. Kan dat genoeg zijn om te worden herkozen?

Aan de vooravond van de Republikeinse conventie – die wordt gehouden in Washington D.C. en niet in Florida omdat het coronavirus daar zo hard toeslaat – staat Trump flink achter in de peilingen. Uitdager Joe Biden zou in vrijwel alle belangrijke swing states winnen en de kans bestaat dat de Democraten de controle over de Senaat terugpakken. Een volledig Democratisch Congres plus een president Biden zou betekenen dat de vier jaar Trump deels ongedaan kunnen worden gemaakt.

Radicaal links

Met dat vooruitzicht is team-Trump begonnen aan een angstoffensief. Als de Democraten de macht pakken, zo waarschuwen Trump en consorten, dan wordt Amerika onherkenbaar veranderd. De president wijst naar steden waar de afgelopen maanden grote rellen plaatshadden en waar wordt overwogen te bezuinigen op de politie – of die zelfs te ontmantelen. ‘Radicaal linke anarchisten proberen het land te vernietigen,’ aldus Trump.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Zijn campagne heeft vooral veel aandacht voor blanke Amerikanen die in voorsteden wonen – de suburbs. De Trump-campagne zegt dat Democraten de voorsteden willen transformeren door er meer huizen neer te zetten voor Amerikanen met een laag inkomen. Volgens Trump zou de criminaliteit daardoor oplopen en de gemiddelde woningwaarde dalen. In een tweet gericht aan ‘de huisvrouwen van de suburbs’ schrijft Trump dat Biden ‘jullie buurten en de Amerikaanse droom zal vernietigen’.

‘De meeste mensen zijn niet echt bang voor de zaken die hij nu als eng beschrijft,’ zegt de Republikeinse opiniepeiler Christine Matthews (56). Ze wijst erop dat Trumps aanval klinkt als iets uit de jaren zestig van de afgelopen eeuw: veel voorsteden zijn al decennialang multiculturele plekken.

Groot verschil met 2016

Het is niet verrassend dat de Trump-campagne inzet op het verspreiden van angst, want die strategie was succesvol in 2016. Destijds waren illegale immigranten de bedreiging – hij noemde de meeste Mexicanen verkrachters en drugsdealers – die Amerika zouden komen binnenvallen. Nog steeds is ‘de muur’ tussen Amerika en Mexico een van zijn populairste plannen.

Toch is er ook een groot verschil met 2016, toen Trump een reeks onorthodoxe plannen had voor het land. Hij zou de kolenmijnen weer openen, de rol van het Amerikaanse leger in de wereld verkleinen, grote investeringen doen in infrastructuur, en fabrieken in de rust belt nieuw leven in blazen. Een ten dele positieve boodschap verpakt in de slogan ‘Make America Great Again’ leverde een aanzienlijk aantal nieuwe kiezers op.

In 2020 zijn Trumps plannen een stuk minder duidelijk. Toen Fox News-presentator Sean Hannity Trump vroeg naar zijn doelstellingen voor de komende vier jaar, gaf Trump een onsamenhangend antwoord. Hannity, een vriend van de president, gaf Trump een paar weken later nog een keer de kans.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Zwevende kiezer

De conventie komt daarmee op een cruciaal moment voor de president. Uit een peiling van The Wall Street Journal blijkt dat 13 procent van de kiezers nog geen keus heeft gemaakt tussen Biden en Trump. Het overgrote deel neigt naar de Republikeinen, waarmee Trump zijn achterstand deels goed zou kunnen maken. Dan moeten ze wel worden verleid naar de stembus te gaan.

Trumps feestje

De Republikeinse partijconventie is minder ‘virtueel’ dan bij de Democraten. De meeste speeches worden live gehouden in een evenementencentrum in Washington, zonder publiek. Trump spreekt vier keer. Een aantal van de andere sprekers: vicepresident Mike Pence, first lady Melania Trump en Dan Scavino – de enige die, naast de president zelf, toegang heeft tot Trumps Twitter-account. Ook spreekt het koppel uit St. Louis dat eerder dit jaar in opspraak kwam, toen ze Black Lives Matters-demonstranten met wapens begroetten. Sindsdien werden ze een hit op rechts. Voormalig president George W. Bush is niet uitgenodigd. Hetzelfde geldt voor presidentskandidaat Mitt Romney.

De conventies worden een Trump-feest: de president spreekt niet (zoals gebruikelijk) één keer, maar geeft alle vier avonden speeches. Alle tijd om zijn aanhangers op te peppen en een coherente boodschap te verspreiden over wat hij wil bereiken. Volgens opiniepeiler Matthews moet Trump hameren op economisch herstel. ‘Dat is hét thema waarop de Republikeinen beter scoren. Waarom zou je dat dan niet ten volle gebruiken?’

De initiële campagneslogan Keep America Great lijkt in elk geval geen goede te zijn: 80 procent van de Amerikanen zegt dat het niet goed gaat met hun land. Het is aan Trump om plannen en beloftes te bedenken die het land ten goede kunnen veranderen.