Gaat Ghislaine Maxwell helpen het seksschandaal rondom Epstein te ontrafelen?

10 juli 2020Leestijd: 3 minuten
Audrey Strauss, Acting United States Attorney for the Southern District of New York announces charges against Ghislaine Maxwel in New York

De metgezel van Jeffrey Epstein werd vorige week opgepakt door de Amerikaanse FBI. Ghislaine Maxwell wordt verdacht van het organiseren van een handel in meisjes en jonge vrouwen die door Epstein en anderen zijn misbruikt. Vier vragen over het seksschandaal rondom Epstein.

Wie is Ghislaine Maxwell?

Lange tijd was Maxwell onvindbaar voor de Amerikaanse autoriteiten. Ze hield zich schuil op een gigantisch terrein in de Amerikaanse staat New Hampshire. De Britse Maxwell kocht het terrein inclusief villa vorig jaar december voor bijna één miljoen euro in contanten.

Maxwell mag de machtigsten van de zakelijke en politieke elite tot haar kennissenkring rekenen. Nu Jeffrey Epstein dood is, zou zij zomaar degene zijn die alle antwoorden heeft over het misbruikschandaal. Volgens een aantal slachtoffers van Epstein, speelde de 57-jarige Maxwell namelijk een sleutelrol in het ronselen van meisjes die de miljardair in zijn seksuele behoeftes moesten voorzien. Ook zou Maxwell soms toeschouwer of zelfs participant zijn bij het misbruik door Epstein.

Waar is Maxwell voor aangeklaagd?

Volgens de FBI onderzochten zij Maxwell al geruime tijd. Er zijn zes aanklachten tegen haar geformuleerd, waaronder het vervoeren van minderjarigen met de bedoeling dat zij misbruikt worden. Ook zou Maxwell onder ede hebben gelogen tijdens een getuigenis in 2016 toen haar voormalig vriend Jeffrey Epstein werd vervolgd.

Volgens hoofdaanklager Audrey Strauss zou Maxwell jonge meisjes verleid hebben om ze in de val te lokken die zij samen met Epstein zette. De meisjes verkeerden vaak in financiële problemen, Maxwell beloofde ze dat Epstein hen zou helpen met hun financiën en carrière.

In de aanklacht worden drie minderjarige meisjes genoemd die tussen 1994 en 1997 door Maxwell zouden zijn geronseld om misbruikt te worden. Misdrijven tegen minderjarige personen verjaren in de Verenigde Staten nooit.

Wie zijn er nog meer betrokken bij het Epstein-schandaal?

Verschillende bekende Amerikanen en internationalen bekendheden onderhielden contact met Epstein. Zo gebruikte voormalig president Bill Clinton weleens het privévliegtuig van Epstein en bezocht hij hem in zijn huis in New York City. De huidige president Donald Trump trok ook op met Epstein, die wel eens Trumps sociëteit in Mar-a-Lago bezocht.

Een andere bekende in het schandaal rondom Epstein is de Britse prins Andrew. Hij onderhield jarenlang een vriendschap met Epstein en zou ook kinderen hebben misbruikt. De Amerikaanse Virginia Giuffre zegt dat ze seksslaaf was van Epstein en ook werd gedwongen tot seks met prins Andrew.

De prins heeft zijn koninklijke taken sinds vorig jaar neergelegd en beloofde mee te werken aan het onderzoek naar het misbruikschandaal door de Amerikaanse autoriteiten.

Die maakten donderdag bekend dat Andrew tot dusver geen medewerking verleende ondanks hun verzoek. Andrew zou alleen een geschreven verklaring willen afgeven, terwijl de aanklagers graag een interview met hem afnemen.

Hoe gaat het nu verder?

Maxwell ontkende in een eerste verklaring schuldig te zijn aan de aanklachten. De rechter besliste dat Maxwell in voorlopige hechtenis moet wachten op de rechtszaak. Volgens aanklagers is ze ‘extreem vluchtgevaarlijk’ wegens haar hoge vermogen van meer dan vijftien miljoen euro.

Dinsdag is er een nieuwe zitting in de rechtszaak via video-verbinding. Dan maakt de rechter een definitieve keuze of Maxwell op borgtocht vrij mag komen.

Momenteel zit Maxwell nog vast in een gevangenis in Brooklyn, New York. Volgens persbureau AP wordt gevreesd dat Maxwell zelfmoord zou plegen in haar cel, net als Jeffrey Epstein. Daarom moet zij papieren kleren dragen en is haar bed gestript van al het linnengoed.

Ook is de bewaking van Maxwell opgevoerd. Zo wordt zij niet alleen beschermd tegen zichzelf, maar ook tegen medegevangen die haar mogelijk iets aan willen doen.